Plenković: Poštujemo presudu, nezadovoljni nekim delovima

Plenković: Poštujemo presudu, nezadovoljni nekim delovima Izvor: Tanjug / Hina, Dario Grželj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska poštuje presudu "haškoj šestorki", ali je nezadovoljna nekim njenim delovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

"Videli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i voleo bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno, nego da se čita onako upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara utisak da Hrvatska ne poštuje presudu", kazao je Plenković.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim delovima presude, dodao je Plenković, pogotovo "kada kao država pokušate tri puta da budete prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena", objasnio je premijer Hrvatske.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti "neku vrstu involviranja" ako neko od advokata pokrene zahtev za reviziju presude, što država ne može da učini.

Najavio je Plenković i tematsku sednicu Saveta bezbednosti UN-a u sredu na kojoj je planirano razmatranje celokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsednica Kolinda Grabar Kitarović biti na sednici i "izneti određene političke i pravne ocene o Haškom sudu s osvrtom na ovu poslednju presudu".

Izvor: N1

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Izbeglica Iz SRBIJE 90ih

Mogu da se bune koliko hoce - Tudjman, Izetbegovic i Milosevic su podjednako odgovorni za ratove i stradanja svuda po bivsoj Jugoslaviji 90-ih.

2 1

Marko

Stigla packa!

6 0

SSSS

Pošto se deklarišu kao prijatelji suda, zašto nisu dostavili "topovske dnevnike" iz "Oluje"? Jesu li zaboravili transkripte sa Briona?

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo