Vice: Nisu pitanja problem, već neiskrenost Arnoa Gujona

Vice: Nisu pitanja problem, već neiskrenost Arnoa Gujona Izvor: N1

Veze Arnoa Gujona sa Identitarcima, francuskim ekstremno desničarskim političkim pokretom, mnogo su kompleksnije i duže nego kako ih je on predstavio gostujući na N1, piše Vice.

Blok identitaraca je ekstremno desničarski pokret koji su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, zabranjene pošto je njen simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine. Njima su se pridružili i neki članovi Nacionalnog fronta, piše Vice.

Arno Gujon je gostovao u jutarnjem programu N1. Vice prenosi da je tokom intervjua, novinarka Marija Antić nekoliko puta pitala Gujona za njegove veze sa Identitarcima. Na pitanja novinarke o njegovim vezama sa njim, Gujon je pokret okarakterisao "ni kao levicu ni kao desnicu" i rekao da je bio "član šest meseci, od 2010. do 2011. godine".

Pre šest godina, 14. maja, Blok identitaraca je organizovao skup u Lionu. Prvo nazvan Marš svinja, preimenovan je u "Skup za slobodu govora" posle zabrane policije. Po kiši se okupilo oko 400 ljudi, kratko ošišanih, u roze majicama, sa maskama svinja na licima, okruženi policijom i kontra-demonstrantima. U toku dana, sevali su "Zig hajl" pozdravi, uhapšeno je 80 ljudi, uništen je jedan halal fast-fud. Poruka skupa je bila sumirana u rečenici osnivača pokreta: "Islam nema mesto u Evropi".

Na skupu je, između ostalih, govorio i potencijalni predsednički kandidat Identitaraca za izbore 2012, Arno Gujon.

Izvor: YouTube

Gujon je objavio predsedničku kandidaturu 30. novembra 2010, u 15. arondismanu u Parizu. Na konferenciji za štampu je rekao da je deo Bloka Identiteraca od osnivanja. "Ja pripadam evropskoj kulturi, evropskoj naciji, evropskoj krvi. Ja sam autohtonog soja", rekao je na predstavljanju. Izraz "soja" je popularan među ekstremnim desničarima u Francuskoj i označava da su nekome preci Francuzi, tj da je "pravi Francuz", piše Vice.

"Islam je nepomirljiv sa Republikom i sa vrednostima naše evropske civilizacije. Postoji samo jedno rešenje: njihovo postepeno vraćanje u svoje zemlje", govorio je Gujon.

Tokom kampanje za prikupljanje potpisa za predsedničku kandidaturu, Gujon je predstavljan i kao član izvršnog odbora. U jednom TV intervjuu, Gujon opisuje "islamizaciju" kao ozbiljan problem kome treba stati na put "uzimajući stvari u svoje ruke". On se protivio širenju ponude halal ishrane, molitvi na javnim mestima, predstavljajući te poteze kao "islamizaciju" protiv koje "moramo da se borimo", jer ako to ne uradimo "nećemo moći slobodno da živimo u Francuskoj i Evropi". Jedna od ključnih rečenica u njegovim predstavljanjima je: "Ako započne izgradnja džamije u vašoj blizini, na Francuzima je da uzmu stvar u svoje ruke, zajedno sa stanovnicima četvrti, da se ta izgradnja zabrani".

Gujon se nije našao na glasačkom listiću za predsedničke izbore, jer nije uspeo da sakupi, po zakonu obavezan, dovoljan broj potpisa gradonačelnika francuskih gradova. Takođe, ni Gujon, ni sam Blok nisu uspeli da steknu širu popularnost, pošto su bili u direktnom sukobu sa takođe desničarskim Nacionalnim frontom. Marin Le Pen, predsednica Nacionalnog Fronta i simbol francuske ekstremne desnice, odbacila ih je kao moguće partnere, nazivajući ih "previše ekstremnim".

U drugom intervjuu tokom kampanje, Gujon opisuje istoriju svog političkog delovanja. U 17. godini, osnovao je odbor Omladinskog pokreta Identitaraca u Grenoblu, na jugoistoku Francuske. "Počeo sam na skuteru, dok još nisam ni imao dozvolu. Nije bilo, dakle, još nikakve strukture. Otkrio sam aktivizam sam, to je iziskivalo određeni stepen hrabrosti. Uvek sam imao preduzetničku prirodu", govorio je Gujon. Na skupu u Donzereu 2010. godine, Gujon je održao ljutit govor u kome između ostalog objašnava da je Evropljanin "zato što je moja prva zastava boja moje kože. Mogu da je ne vole, ali nikada neće moći da mi je skinu".

"Ja sam Evropljanin jer su se moji preci borili štit do štita na ruševinama predaka. Ja sam Evropljanin zato što su moji preci mrtvi na Kosovu Polju, ja sam Evropljanin jer su moji preci naterali u povlačenje neprijatelja do Grenade i oslobodili Španiju od muslimana", pričao je tada.

Izvor: You tube

Vice navodi da je Gujon takođe bio učesnik i trener u kampu Identitaraca. U već pomenutom intervjuu tokom neuspešne kampanje za predsednika Francuske, on kaže da je prvi put bio u kampu 2003. godine. Kamp je opisan kao trening škola za "buduće lidere pokreta". U promotivnim video snimcima iz 2008, Gujon drži treninge i sparinguje sa drugim učesnicima kampa. U jednom promo snimku učesnici opisuju kamp : "Moramo da budemo u stanju da odgovorimo na napad jer smo mi mladi pripadnici bele rase, bele rase Evrope".

Razlog zašto Identitarci imaju letnji kamp, koji liči na vojni, pored njihovog odnosa prema islamu, može se naći i u činjenici da su se njegovi kasniji osnivači tokom rata u Jugoslaviji, kao dobrovoljci borili rame uz rame za hrvatskom paravojnom formacijom "Zenge", prenosi Vice.

Gujon predstavlja svoju humanitarnu organizaciju "Solidarnost sa Kosovom" kao apolitičnu, koju je osnovao sa bratom. Ali u istom intervjuu, "Solidarnost sa Kosovom" je okarakterisana kao "satelit" Identitaraca. Kako piše Vice, Pokret je imao nekoliko sličnih akcija koje na prvi pogled izgledaju apolitično, ali čiji su ciljevi u stvari bazirani na ideološkim ciljevima ove ekstremno desničarske grupe. Brat  Gujona je uhapšen posle skupa omladine Identitaraca u Nici 2005. godine, zajedno sa još nekoliko pojedinaca, jer je grupa pretukla dvoje ljudi afričkog porekla. Gujonov brat je osuđen je na novčanu kaznu od 1.000 evra.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu www.vice.com

Komentara 130

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Михаил Владимирович Пупин, алиас Коба Јашин

Godpodo sa B9..., pardon, gospodo sa N1,... da ne stičete utisak da vaš medij postaje žrtva HIBRIDNOG RATA koga protiv EVROPE I EVROPSKIH VREDNOSTI već nekih 3-4 godine vodi jedna zapadno-azijska imperija, ili sam ja samo postao običan paranoik? Posle porodičnog čoveka Bastaća i ovog zaguljenog Gulije u samo jednom danu, redukovanje mogućnosti za ostavljanje komentara posetilaca možda i nije tako loša ideja.

8 16

Lafo Mamone

Mislim da nismo u pravu kada sudimo o nekome na osnovu njegovih politicnih stavova. Politicki stavovi se menjaju i posledica su ili odsustva tacnih informacija ili prisustva netacnih. Svi mi kroz oblikovanje svog stava u neku ruku politicki sazrevamo. Dosta nas podrzavalo Slobu misleci da je on ispravan covek a osudjivalo Djindjica jer nam je predstavljan kao izdajnik i vecina nas je uvidevsi da to ipak nije tako promenilo misljenje. Ovaj covek ne porice da je bio clan, sporni su datumi ali vrlo verovatno je da je ovo bio proces sazrevanja i oblikovanja politicke svesti. Umesto da ostane u nekoj desnicarskoj organizaciji i mrzi on je odlucio da voli i pomogne onima koji su mu bliski. Umesto da bude protiv, odlucio je da bude za i to treba prepoznati i ceniti.

29 6

Светлана

После овог текста још више подржавам гос. ГУЈОНА. БРАВО АРНО.

55 24

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo