Komersant: Strategija SAD za Balkan znači povratak u region

Komersant: Strategija SAD za Balkan znači povratak u region Izvor: N1

Ukoliko bude prihvaćen novi američki projekat strategije na Balkanu to će značiti povratak SAD u region i pokušaj da se ne dozvoli jačanje pozicija Rusije, piše moskovski dnevnik Komersant.

List podseća da je projekat nove balkanske strategije razradio Atlantski savet, blizak administraciji SAD, te da nema zvaničan karakter, ali da bi mogao da postane platforma za amerićku politiku na Balkanu već u skorije vreme.

Dnevnik navodi da su na Balkanu na objavljeni dokument reagovali "veoma ozbiljno i zainteresovano".

"Povećani interes, naravno, pokazala je Srbija koja u dokumentu zauzima posebno mesto. Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je reč o "važnoj temi". A izvor blizak vlastima u Srbiji rekao je Komersantu da je dokument veoma pozitivan po Beograd jer priznaje značaj Srbije u regionu i odgovara naporima Beograda da ima strateške odnose sa SAD", piše list.

Komersant dodaje da na takvo stremljenje Beograda i računaju autori dokumenta.

List piše da moguće namere Vašingtona da se aktivnije pozabavi makedonskim pitanjem, potvrđuje i informacija o tome da će novi američki ambasador u Skoplju biti Hojt Brajan Ji, koji je aktivno učestvovao u pripremi dokumenta o novoj balkanskoj strategiji.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evita

Cudo da su nas i ovih 17 tak godina manje vise ostavili na miru.

7 108

Vlada

Okrenuti se strateški zapadu! Jer naš narod želi i treba da živi kao zapadnjačke nacije i na usmeravanju prema tome treba početi SADA, kad već nismo umeli od 2001. Ili neko želi da živi kao većina ruskog stanovništva?? Razdor izmedju istoka i zapada koji se odigrava na našem mikro prostoru odgovara aktuelnoj vlasti, specifično individuama tipa Dačić, Nikolić & Co. koji bi zarad svoje fotelje (da ne kažem gu*ice) bili spremni Rusima lizati istu dok srpskog naroda ne nestane skroz. A nestaje ga već brzom brzinom! Svako bilo koliko obrazovan i sposoban stremi da pobegne iz Vučićevo-Dačićeve močvare... zamislite se onda ko ostaje da deluje u SNS, SPS i njihovim satelitima...

13 132

Ribar

Nemoj pobratime k'o boga te molim.

8 114

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo