Epidemiolog: Deca koja nisu vakcinisana mogu da ugroze drugu

Epidemiolog: Deca koja nisu vakcinisana mogu da ugroze drugu Izvor: N1
Ilustracija

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da država ne bi smela da podlegne pritiscima antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom.

Radovanović je za Politiku rekao da svugde u svetu postoji pritisak da se vakcinacija sprovede i kao primer naveo da u Nemačkoj obdanište mora da plati kaznu od 2.500 evra ukoliko je primilo nevakcinisano dete, dok se u Australiji gubi pravo na dečiji dodatak ako se dete ne vakciniše.  

On je istakao da deca koja nisu vakcinisana mogu da ugroze drugu.  

"Neka deca ne mogu da prime vakcinu zbog oslabljenog imunološkog sistema i mogućih komplikacija, recimo, deca koja boluju od leukemije oslobođena su vakcinacije i društvo ima obevezu da ih zaštiti. Takođe postoje i oni kod kojih se vakcina ne primi", naveo je Radovanović.  

On je kazao da su oni koji prime jednu dozu vakcine MMR zaštićeni 10 do 15 godina, dok oni koji prime i drugu dozu vakcine imaju višedecenijsku zaštitu, verovatno i doživotnu.  

Radovanović je rekao i da je najvažnije pitanje ko je roditeljima rekao da su autizam i MMR vakcina povezani.  

Prema njegovim rečima, postoje razne zablude koje se plasiraju, a na nastanak autizma utiču faktori sredine u ranoj trudnoći, kao i nasledni faktori.  

Japan odustao od vakcinacije, učestalost autizma ista

On je kazao da su u Japanu odustali od vakcinacije protiv malih boginja, ali da je učestalost javljanja autizma ostala ista.  

"I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom", kazao je Radovanović.  

On je rekao i da deca iz Srbije primaju istu vakcinu kao deca sa Zapada i da je tehnički nemoguće napraviti posebnu vakcinu za Zapad i Istok.  

"To se pravi u istoj fabrici u istoj posudi. Niko ne razdvaja vakcine za male Srbe i male Engleze", istakao je Radovanović povodom sumnji u kvalitet vakcine koja se daje u Srbiji.  

Upitan o slučajevima oboljevanja od dečije paralize zbog polio vakcine, on je kazao da je reč bila o Torlakovoj vakcini koja je "zaista bila malo jača i postojao je veći rizik da dete oboli od te bolesti".  

"Uoči uvođenja te vakcine 1960. godine, u Jugoslaviji je od dečije paralize bolovalo 1.860 dece. Danas je ova bolest gotovo iskorenjena. Osim toga, sada se koristi mrtva vakcina koja nema taj efekat. Ipak mislim da bi ovakvim slučajevima država trebalo da uvede kompenzacioni fond, kako bi ti ljudi dobili barem neku odštetu", kazao je Radovanović.

Komentara 97

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

sasa

Meni je dovoljno sto je Japan odustao od vakcine. Japanci sigurno znaju sta rade.

5 3

Bgd

i dalje stoji pitanje - kako nevakcinisani ugrožavaju vakcinisane!? ko voli nek izvoli, po 10 vakcina odjednom, 3 kante antibiotika, lekove na lopate, a oni koji ne žele, da ostvare svoje pravo iz povelje UNESCO o ljudskim pravima i bioetici, čiji je Srbija potpisnik, a gde se strogo zabranjuje bilo kakva medicinska intervencija bez saglasnosti!!!!!! "korisni idioti" nazivaju ljude koji su za slobodu izbora najgorim uvredama, promovišući "mengele-like" metode poznate jedino u Aušvicu i sl. zapadnjačkim "rajskim vrtovima"...

11 12

OMG

Prvo pitanje je dokaz koliko ste neobrazovani I needukovani, tako da sa Vama dalje diskusije nema.

8 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo