Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava..

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava.. Izvor: Pixabay

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to sprečiti.

Tu je osam saveta kako da vam se ne zaledi ni staklo, ni vrata, a ni brava i šta da radite ako se to dogodi.

Birajte istok

Imate li mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu.

Pomažu alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala, koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept - ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u promeru 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede

Vrlo je jednostavno, sve što treba da uradite je da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila, kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

Snađite se

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za kreditnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

Čarape na brisače

Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli "zalepljene" za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

Zaštita za retrovizore

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede. Umesto kartona možete staviti i stari peškir..

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom.

Tagovi: zima , automobil

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dobronamerni

Za gume i brave glicerin i tačka!za stakla strpljenje,grebanje i skidanje gotovim preparatima koji ne oštećuju boju i delove.

4 0

Jovanca

-na gume oko vrata stavljajte jedino glicerin ali samo na suvu gumu, ako je mokra prvo je dobro izbrisite. Ako stavljate na vlazno nista niste uradili. Nista masno ne treba upotrebljavati da vam to masno ne bi ostajalo na kaputima -WD40 moze u brave ali znajte da on traje nekoliko dana, s obzirom da isparava a i moze da se ispere ako ima puno padavina -kartone na stakla mozete da stavljate ali i staklo i karton mora da budu potpuno suvi -umesto kreditne kartice moze i BUSPlus a i Senior kartica (satro)

11 1

Sasa

1. Kupujem tecnost za zimsko pranje stakala ne izmisljam toplu vodu 2. Imam grejace brisaca na autu 3. Strugac leda je jeftin posto je od plastike, ne vidim razlog da ga svi nemamo u kolima. 4. Skoro da nema auta bez grejaca retrovizora od 2000-te pa na ovamo. 5. Jedino pametno - glicerin po gumi oko vrata. 6. Nije dobro voziti auto dok je hladan, upalim auto dok ocistim sneg i led okolo, on se ugreje. To sto cu za celu zimu potrositi maksimalno 10 litara goriva je smesno jer se vozim u toplom autu i sve vidim, a ne kao pojedinci sa malim okruglim otvorima u zaledjenom autu.

26 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo