Ulica Milana Nedića postoji više od 10 godina u Aranđelovcu

Zahvaljujući fotografiji s Fejsbuka javnost je saznala da u Aranđelovcu postoji ulica koja nosi ime Milana Nedića. Tabla je prefarbana crvenom bojom, što je navodno čin aktivista antifašističke organizacije. Iako table obojene u crveno nema, tabli sa nazivom Ulica đenerala Milana Nedića ima, i to kako tvrde građani Aranđelovca, više od 10 godina.

Izvor: N1

Ulicu đenerala Milana Nedića lakše je locirati na gugl mapi nego u samom gradu. I kada se prođe celom ulicom, u kojoj su uglavnom porodične kuće, nađe se tek po koja tabla sa nazivom.

Na jednoj se vide ostaci nalepnice nacionalističkog sadržaja, druge su neoštećene.

Ni kod onih koji baš u njoj žive, ni kod drugih građana Aranđelovca nema gotovo nikakve reakcije na to čije ime nosi.  

U Aranđelovcu o ovoj temi većina ne želi pred kamerom, ali kažu da Ulica đenerala Milana Nedića postoji desetak godina. Navodno je Nedić dobio ulicu posle 2000. godine dok je na vlasti bila Demokratska stranka Srbije.

Istovremeno svoje ulice su izgubili heroji iz Drugog svetskog rata, a promenenjeni su i nazivi ostalih ulica koji su asocirali na komunizam i antifašizam. 

Tako je i ulica koja je sada Nedićeva nekada bila ulica narodnog heroja Dušana Dugalića, o čemu svedoči i jedna nepromenjena tabla.

"Moj muž se nije slagao što se skida ulica, jer je to bila ulica Zage Dugalić, koja je narodni heroj, a ona je inače iz ovih krajeva iz Dragolja, i to je naziv bio jenog brata, i posle su promenili u đenerala Milana Nedića", objašnjava Nadežda Arsenijević.

To što Milan Nedić ima ulicu ne iznenađuje istoričara Srđana Miloševića, s obzirom na, kako kaže, faktičku rehabilitaciju delovanja Nedića u javnosti.  

"Takva ličnost ne zaslužuje da ima ulicu ne zaslužuje da bude na taj način prisutna u javnom prostoru. Treba se podsetiti dakle još jednom, da je Milan Nedić, kao predsednik kolaboracionističke Vlade bio i moralno, ali i krivično odgovoran za čitav niz zločina", smatra Milošević.  

Sa raspadom Jugoslavije poremetio se i vrednosni sistem, i percepcija istorije, pa je sada etnički kriterijum postavljen iznad etičkog, smatra Milošević.  

"Ako mi mislimo da je svaki pripadnik nacionalne istorije bez senke, to znači da smo mi svi zapravo u mraku", rekao je Milošević.

Ko je u mraku treba da prelomi i sud pred kojim se 22. januara nastavlja postupak rehabilitacije Milana Nedića, koji se vodi na zahtev Srpskog liberalnog saveta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodice Nedić.

Poslednji svedok u dosadašnjem toku procesa, istoričar Milan Ristović, izjavio je da je lojalnost predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nemačkim okupacionim snagama bila apsolutna, da su njegove izjave, stavovi i sve što je radio značili direktno podsticanje na rat, a njegov rečnik bio antisemitski.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tako je

Ovo je sramota. Znamo da pričamo i osuđujemo druge dok je naše dvorište u korovu i đubretu. Počistimo prvo ispred svoje kuće.

4 3

Stanovnik Arandjelovca

Arandjelovac je veoma lepo mesto,odatle je mineralna voda Knjaz Milos,i planina Bukulja iz koje istice ta voda,ima jedan on najvecih,najlepsih i najboljih hotela,hotel Izvor,jedan od boljih u bivsoj Jugi,ima lep park,ma lepo mesto uopste,ali iz Arandjelovca su SNP Nasi,bivsi predsednik Dveri,Vladan Glisic,i mnogo losih stvari jos,ali sta da se radi,nijedno mesto nije savrseno.Ja sam rodjen u Beogradu ali od rodjenja zivim u Arandjelovcu,imam skoro 25 godina i verujte mi nisam znao da ima Nediceva ulica u Arandjelovcu,sramota velika,nazalost prijatelji,lose vlasti vladaju Srbijom od Slobe do danas,ubise Djindjica,pale nade,posle njegove smrti opet losa vlast,sad se pojavio Sasa Jankovic,covek u kojeg imam poverenja da vlada mojom drzavom,no nije ni on savrsen,ali sam siguran da 2 april nisam glasao za pogresnoga,i slozicete se mnogi samnom da ovde treba revolucija,kao sto je bila socijalisticka 40-ih godina prosalog veka,mozete pljuvati i psovati Tita ali realno,zivot je bio bolji i Srbija je bolje gledana tad u svetu,ok ok,ja nisam ni rodjen kad se raspala Jugoslavija,tojest rodjen sam kad su se vodili ratovi i Srbija bila pod inflacijama i siromastvu,ali koga god da pitam,roditelje,rodbinu,poznanike svi,ama bas svi kazu da je bolji zivot bio u Jugi.

18 7

Sv. Sava

Sramota!

9 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo