Plenković ide u Mostar da "smiri i podrži" Hrvate

Plenković ide u Mostar da "smiri i podrži" Hrvate Izvor: Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da iduće nedelje odlazi u Mostar, u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posledica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.

"Dogovorili smo da početkom iduće nedelje dođemo u Mostar, sastanemo se s čelnicima Hrvata i braniteljima, i uputimo poruke smirivanja i snažne podrške Republike Hrvatske", rekao je Plenković na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.

Ponovio je da je nezadovoljan delovima presude koji se "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha".

Osim njegovog odlaska u Mostar, Plenković je najavio i da će predsednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srede biti u Njujorku na posebnoj sednici Saveta bezbednosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo "jasno artikulisati stajališta Hrvatske o presudi".

Izvor: N1

Čović je istakao da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Hagu događalo ovih dana. "Želimo da stanem iza svakog časnog pripadnika HVO-a i da ohrabrim te ljude da ne nasedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", izjavio je Čović, predsedavajući Predsedništva BiH.

Rekao je da će čelnici bosanskohercegovačkih Hrvata "znati da odgovore političkim sredstvima na ta iskušenja" i da nađu rešenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.

"Pozivam naše partnere i Bošnjake i Srbe da zajedno odradimo te procese... kako bismo što pre normalizovali odnose u BiH. Naročito u komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda i politika, jer se ova presuda prvenstveno odnosila na to vreme 1993. između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Čović.

andrej plenković, dragan čović Izvor: Vlada RH

Žalbeno veće Haškog suda u sredu je potvrdilo prvostepene kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao učesnika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je učestvovalo i tadašnje hrvatsko rukovodstvo na čelu s prvim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Dan u kojem je sud završio 24-godišnje postojanje zasenjen je činom jednog od osuđenih, Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste bezbednosti, i u sudnici popio otrov pošto su mu sudije potvrdile kaznu od 20 godina zatvora.

Umro je nekoliko sati kasnije u bolnici u Hagu, a preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da se otrovao kalijum-cijanidom, saopštilo je holandsko državno tužilaštvo.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DTT

Ocekujem da Bosnjaci nakon ovoga podnesu tuzbu za ratnu odstetu protiv Hrvatske zbog agresije i udruzenog zlocinackog poduhvata! Hajde, pokazite da ste dosledni i da ne mrzite samo Srbe i Srbiju (koja je uzgred pravosnazno oslobodjena od svih vasih optuzbi).

7 5

Gero TZ

I da zapali sveću žrtvama.

6 0

SanDzoy

Gde kod ovoga,Plenkovicu?Pa on je Miletov covIk!

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo