Nauka rekla svoje: Psi su pametniji od mačaka

Nauka rekla svoje: Psi su pametniji od mačaka Izvor: Shutterstock

Ako je verovati najnovijem istraživanju, sprovedenom u Tenesiju, psi imaju dvostruko veći broj moždanih ćelija koje se vezuju za inteligenciju.

Ovo je prva studija koja je pokazala da psi imaju više kortikalnih neurona u mozgu od mačaka.

Prema njihovim istraživanjima, psi imaju više kortikalnih neurona, zaduženih za razmišljanje, planiranje i ponašanje od svojih najvećih suparnika – mačaka.

U brojkama, psi imaju oko 530 miliona neurona dok mačke imaju „samo“ 250 miliona.

Poređenja radi, ljudi imaju oko 16 milijardi neurona. Takođe, dokazano je da psi imaju mnogo veću mogućnost da urade mnogo kompleksije i fleksibilnije stvari u svom životu od mačaka.

Debata o tome da li su psi ili mačke pametniji dominantna je decenijama, ako ne i vekovima. Iako su „pametniji“ od mačaka psi očigledno nisu navikli da koriste sve sposobnosti kojima su obdareni, pa tako mačke i dalje dominiraju na listi „najpametnijih“. Što se tiče veličine mozga prema odnosu neurona, utvrđeno je da je jedna od najpametnijih životinja rakun.  

Tagovi: psi , mačke

Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nemanja

A prethodna istraživanja tvrde da su mačke i kako one imaju 360 a psi 160 miliona neurona. Sve u svemu sva ova istraživanja treba uzeti s zrnom soli

5 3

who let the dogs out

Previse butthurt ljudi. Mozete da se ne slazete koliko hocete, ako je nauka rekla svoje onda selektivno odbacujete istinu (2+2=4, zemlja okrugla itd tako je ma koliko god vam ne odgovaralo), odnosno ne samo da ste glupi vec imate i ranjiv ego 12ogodisnje devojcice

7 13

Pas i mačka

Baš me interesuje da li su naučnici upoređivali razliku u inteligenciji psa i vuka, pošto je pas pripitomljeni vuk. Raspitajte se, pa će te se uveriti, da je vuk daleko inteligentniji nego pas. Čovek je psa selekcijom i ukrštanjem prilagodio sebi i stvorio biće koje nije sposobno da brine o sebi. Vuk mora sam da se brine o sebi. Ni mačka, koja je poludivlja, takođe poseduje tu osobinu. Upoređujući pse i mačke mogu reći, da je pas poslušan i podređen čoveku, dok je mačka i dalje svoja. Čovek je gospodar psu, dok je mačka svoj gospodar i nas smatra kao svoje vlasništvo, ako je zadovoljna onim što joj pružamo.

14 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo