Papa pohvalio požrtvovanje Bangladeša koji prima izbeglice

Papa pohvalio požrtvovanje Bangladeša koji prima izbeglice Izvor: REUTERS/Max Rossi

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je u Daki međunarodnu zajednicu da preduzme "odlučujuće mere" za rešavanje uzroka masovnog egzodusa muslimanske manjine Rohindža iz Mjanmara u susedni Bangladeš, što UN smatraju "etničkim čišenjem", javila je agencija AP.

Papa koji je danas iz Mjanmara doputovao u posetu Bangladešu, rekao je da je od "imperativnog" značaja da svetske vlade odmah pomognu vlastima Bangladeša koje su primile izbeglice.

Papa Franja je u govoru pred predsednikom Bangladeša Abdulom Hamidom, predstavnicima vlade i ambasadorima, pohvalio "požrtvovanje" Bangladeša koji prima izbeglice.

Papa nije direktno pomenuo Rohindže, već je rekao "izbeglice" iz Mjanmara i dodao da "niko ne može da ne vidi ozbiljnost situacije".

Papa Rohindže nije pomenuo ni u Mjanmaru jer je to tabu tema u toj budističkoj zemlji iz koje je zbog nasilja od avgusta u Bangladeš pobeglo 620.000 pripadnika te muslimanske manjine.

Papa Franja, prvi poglavar Rimokatoličke crkve u poseti Mjanmaru, pomenuo je nasilje uopšteno, pozivajući stanovništvo da poštuje sve etničke grupe i da prevaziđe "sve oblike netolerancije, predrasuda i mržnje".

Papa će se sutra sastati sa delegacijom Rohindža, što će biti glavna tačka njegove posete.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo