Kako smo se pravili da hapsimo Mladića

Kako smo se pravili da hapsimo Mladića Izvor: REUTERS/Peter Dejong/Pool

Nedavno izricanje presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu vojnih snaga bosanskih Srba tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, bio je povod da se Istinomer osvrne na skoro dvodecenijsku sagu o hapšenju ovog ratnog zločinca, odgovornog za neke od najvećih zločina u Evropi počinjenih nakon II svetskog rata.

Rečenica koja je obeležila gotovo 20 godina potrage za Mladićem bila je "Mladić nije u Srbiji" iako se postepenim otvaranjem učesnika i dosijea došlo do saznanja da Mladić jeste bio u Srbiji i da je to bilo poznato vlastima.

Na marginama ovog slučaja lažne potere za Mladićem možda se nalazi i ubistvo dvoje gardista u kasarni na Topčideru. Mnogi sumnjaju da su gardisti ubijeni jer su videli Mladića kako se skriva, a potom su mrtvi optuživani od strane vojske da su umno oboleli i homoseksualci, a o čemu je Istinomer Amnezija posvetila poseban Timeline.

Pred vama se nalazi proces zbog kojeg je, prema izjavama zvaničnika, Srbija ostala bez nekoliko milijardi evra, a koji se završio u idiličnom banatskom selu pokraj Zrenjanina u kojem je završena jedna epizoda iz života Ratka Mladića, a počeo epilog - suđenje za zločine koje je počinio.

Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo ove tekstove možete naći ovde.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jure

i posle svega BiHu stavlja iza a Srbiju ispred, Evropska komisija nacrtom strategije za proširenje Evropske unije predviđa da bi Srbija mogla da postane punopravna članica do 2025. godine.. a BiH ni navidiku kad ce u EU .. nesto nepase sa otim i nesto nepase u EU

0 4

Alan Ford

Desetak godina naših života bačeno u dim. Mnogo smo inteligentni kada tako olako se igramo sopstvenim životima i životima naše dece. Dok su svi napredovali, mi smi stagnirali i busali se u grudi kao patriote, a patriote na rizik stavile državu zbog jednog čoveka. Tako se igramo i sa našom državom i budućnošću baš patriotski i mnogo inteligentno

16 1

Šojic

Jednoga dana ćemo da pričamo o sasvim drugim stvarima?

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo