Počela sanacija Selamluka, najstarije zgrade u Vranju

Počela sanacija Selamluka, najstarije zgrade u Vranju Izvor: Južne vesti

Sanacija zgrade Narodnog muzeja u Vranju, koji je smešten u zgradi Selamluka izgrađenoj 1760. godine, počela je uz saglanost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, izjavio je direktor tog muzeja Saša Stamenković.

Stamenković je izjavio da sanaciju zgrade Narodnog muzeja, najstarije zgrade u Vranju i jedne od najstarijih na jugu Srbije, finansira Ministarstvo kulture koje je ove godine za tu namenu, kao i za sanaciju Muzej kuće Bore Stankovića, izdvojilo deset miliona dinara.

"Bilo je krajnje vreme da počne sanacija zgrade u kojoj se nalazi Narodni muzej budući da je pre nekoliko meseci pukao jedan od tri potporna stuba koji se nalaze na samom ulazu, i njega sada drže metalni podupirači. To će biti spasavanje najstarijeg objekta u Vranju, ali kako počinje zima prvo će se raditi na unutrašnjosti objekta dok će spoljnji radovi početi na proleće", kazao je Stamenković.

Stamenković je naveo da sanacija unutrašnjosti objekta podrazumeva radove na prvom spratu Selamluka, gde je ugrožena međuspratna konstrukcija, uz zamenu svih drvenih delova, dok spoljnji radovi predviđaju drenažu i radove na učvršćivanju temelja zgrade, kao i sanaciju svih drvenih prozora, vrata, ukrasnih drvenih lajsni kao i stepeništa.

"Putnike koji prolaze kroz Vranje najpre privuku same zgrade u kompleksu Pašini konaci, koji zajedno sa zgradom Selamluka čini i zgrada Haremluka, i to je ono što sa Muzej kućom Bore Stankovića čini naš grad prepoznatljivim. Izložbeni prostor muzeja ima stalnu postavku vranjske gradske kuće s kraja 19. i početkom 20. veka, kao i etnološku postavku vranjske nošnje iz tog perioda", rekao je Stamenković.

Pašin konak je zdanje koje je pred kraj 18. veka sagradio poslednji turski beg u Vranju Raif-beg Džinić, a sastoji se od Selamluka, zgrade u kojoj je živeo muški deo porodice i koja je okrenuta prema ulici, i Haremluka, zgrade iste veličine u kojoj je bio smešten ženski deo porodice a koja je okrenuta prema zajedničkom dvorištu.

Zgrade su otkupljene od pašinih potomaka i vlasništvo su grada Vranja, a u njima je krajem 19. i početkom 20. veka bila smeštena vranjska gimnazija.

Od 1960. godine u zgradi Selamluka smešten je Narodni muzej grada Vranja, dok je Haremluk prepoznatljiv gradski restoran čiji su zakupci uvek imali obavezu da unutrašnjost i spoljašnjost objekta održe u njegovom autentičnom obliku.

Tagovi: Vranje , sanacija

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SOFKA

U zgradi Salemluka je smešten Narodni muzej Vranje, koji je lokalni muzej kompozitnog tipa, a u keme se osim postavke vranjanske kuće iz 19. veka nalazi i bogata etnološka zbirka, kao i izuzetna arheološka zbirka sa nalazima iz Vranjsko-bujanovačke kotline i Grdeličke klisure od mlađeg kamenog doba (najzastupljenija Vinčanska kultura), preko divnih nalaza iz bronzanog i gvozdenog doba, fascinantnih nalaza i spomenika iz rimskog perioda, do srednjovekovnog nakita, novca i oružja. Pomenuću izuzetne nalaze ostava novca sa teritorije ovog muzeja, od jedinstvenih derona iz 4. veka pre n.e. (sada u Narodnom muzeju u Beogradu)do ostava srebrnog rimskog novca, a tu su i keramičke posude iz 5-4. veka pre n.e. sa nalazišta Kale - Krševica kod Bujanovca i 50-tak rimskih keramičkih posuda iz rimske nekropole u Davidovcu... Do sada je ovo blago bilo izloženo u neuslobnom, vlažnom prostoru sa podom koji je škripao pri svakom koraku... Da li će rekonstruisana zgrada odgovoriti svojoj nameni, ili je bolje tu zadržati (i proširiti) postavku vranjske kuće iz 19. veka, a za ostale zbirke muzeja obezbediti novi prostor?

0 0

sa

Nece biti da je samo po ta tri objekta poznato Vranje.Tu je Amam(Hamam),Lela Vranjanka,i pesma i zena zbog koje je pesma nastala koja je,nazalost,skoro umrla,mnogo fantasticne vranjske muzike,igre,pesme...Tu je Krstata dzamija,Markovo kale,Kazandjol...I dert i sevdah i merak.Da ne zaboravim Barberi zgradu i Papagajku.

2 0

Vreme Nemanjića

Jel ima u gradu ili u blizini Vranja da se obnovi neki objekat iz srednjevekovne Srbije Nemanjića ?

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo