Hrvatski zvaničnici šokirani Praljkovim činom

Hrvatski zvaničnici šokirani Praljkovim činom Izvor: N1

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekida posetu Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku, saopštila je njena predstavnica za štampu.

Hitno saoštenje iz kabineta hrvatske predsednice objavljeno je neposredno nakon što je Haški tribunal u procesu protiv "hrvatske šestorke", potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Tribunal je pravosnažno potvrdio višegodišnje zatvorske kazne zvaničnicima bosanskih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH 1993. i 1994. godine.

Izricanje pravosnažne presude ratnim liderima bosanskih Hrvata je prekinuto pošto je trećeoptuženi Slobodan Praljak, kada mu je potvrđena prvostepena presuda, po navodima advokata, popio otrov.

Milanović: Određene politike će pokušati da zloupotrebe hašku presudu

Bivši premijer i predsednik SDP-a Zoran Milanović prokomentarisao je odluku Žalbenog veća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kojom su potvrđene presude bivšim civilnim i vojnim čelnicima bosansko-hercegovačkih Hrvata, ocenivši kako očekuje da će "određene politike i političari, pre svega u BiH, tu odluku pokušati da zloupotrebe".

"To nije, nažalost, u interesu naroda koje te stranke predstavljaju, niti je u interesu Hrvatske i BiH, ali to Hrvatsku ne treba previše da brine", izjavio je Milanović novinarima.

"Vidim da i dalje ostajemo u zatvorenom krugu u kojem neki ljudi jure za sopstvenim repom. To će sada opet biti duhovna hrana za određene političke krugove u Sarajevu i bošnjačkoj politici", kazao je Milanović.

"Zar nije dovoljna činjenica i priznanje da su Bošnjaci najveće žrtve tog rata u svakom pogledu. Ne vidim da je za to krivac bila Republika Hrvatska, uz neke greške koje je pravila, ali nikakav udruženi zločinački poduhvat, to je izmišljotina", rekao je Milanović.

Vlada Hrvatske šokirana i zabrinuta Praljkovim činom

Premijer je u kontaktu s predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, kao i sa predstavnicom kako bi se znalo zdravstveno stanje generala Praljka. U Vladi su šokirani i zabrinuti zbog njegovog čina.

Premijer je istakao da su u kontaktu sa predstavnicima iz Ministarstva pravde i Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova, kao i sa čelnicima Hrvata u BiH, ali i Draganom Čovićem, hrvatskim članom predsedništva BiH.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SSSS

Sad će mu lepo podići spomenik i dodeliti naziv ulice u Mostaru i Zagrebu. A Zapad će elegantno to zataškati

5 0

Cole

Ko mu je doturio otrov ! Svi da se uhvate i osude

21 4

Hahaha

pa sigurno nisu Holangani.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo