Igor Mirović dobio nagradu za najbolju knjigu poezije

Igor Mirović dobio nagradu za najbolju knjigu poezije Izvor: N1
(arhiva)

Pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću danas je uručena nagrada "Gramata Pesničke republike", koju mu je dodelio Banatski kulturni centar, za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija.

Mirović je nagrađen za knjigu "Kremen plamen", koja je objavljena 2003. godine, a nagrada mu je uručena u okviru pesničkog maratona koji je održan u Novom Miloševu, preneo je Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade.

Gramata Pesničke republike dodeljena je prvi put za knjigu koja iz "ko zna kojih razloga" nije bila dovoljno u žiži javnosti, nije u dovoljnoj meri iščitana da bi se o njoj znatnije pisalo i da bi ponela svoju slavu na način kako to zaslužuju, rečeno je na svečanosti. U obrazloženju žirija, na čijem čelu je bio osnivač "Pesničke republike" Radovan Vlahović, navodi se da je za Igora Mirovića poezija "isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima". 

On je, kako se dalje u obrazloženju ističe, "misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da poboden u stih ne dozvoli da se zakorovi pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji".

Mirović je zahvalio Banatskom kulturnom centru na nagradi i rekao da je srećan i zadovoljan što je dobio nagradu, uz podsećanje da se poezijom bavi do rane mladosti. 

"Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni, uzrokovani nekim drugim dođađajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove", kazao je Mirović. 

On je dodao da je prvu pesničku nagradu dobio pre više od 35 godina u Kikindi na Pesničkim susretima srednjoškolaca Jugoslavije kada je zavoleo poeziju. 

Banatski kulturni centar je povodom prve godišnjce Pesničke republike organizovao pesnički maraton, na kojem je više od 50 pesnika iz Srbije i regiona, "državljana Pesničke republike", kao i onih koji to žele da postanu, govorilo svoje stihove. Pesme učesnika maratona biće objavljene u zajedničkom zborniku.

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mile

Ovo je nagrada za najnečitaniju knjigu decenije. Nije čitana, neće se čitati i ne trba da se čita.

18 1

Shakespeare

Isuse i majko!

18 0

Ma samo sam pogledao Wikipediu i ono..

"Banatski kulturni centar je prvi privatni kulturni centar u Srbiji. Ova porodičana kreativna industrija bavi se umetničkim stvaralaštvom, produkcijom i različitim vidovima delovanja u kulturi. BKC organizuje brojne kulturne programe po čitavoj Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu. Banatski kulturni centar ima razvijenu izdavačku produkciju, redovno izlaže na sajmovima knjiga, a organizuje ukupno šest tradicionalnih manifestacija i festivala godišnje nudeći svojim radom jedinstveni koncept delovanja u kulturi. Rad Banatskog kulturnog centra odlikuje i delovanje sa lokalnog nivoa na globalni kroz umetnost i književnost, kao i negovanje tradicije i koncepta istorijskog multikulturalnog Banata. Osnivač i direktor ovog porodičnog kulturnog centra sa sedištem u Novom Miloševu je književnik Radovan Vlahović."

5 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo