FRKA - Festival romske kulture i aktivizma 8. decembra

FRKA - Festival romske kulture i aktivizma 8. decembra Izvor: N1

U petak, 8. decembra, u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održan treći Festival romske kulture i aktivizma – FRKA.

Romski kulturni centar, u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, Ministarstvom kulture i SOKOJ-em, pripremio je, kako se navodi u najavi, zanimljiv i autentičan program za sve posetioce.

Gosti na koncertu su Very Naiss, Ana Stanić, Bojana Stamenov, Ivan Kurtić i Gipsy Rhapsody band.

Ulaz na koncert je besplatan, ali je neophodna potvrda prisustva na mejl frkafest@gmail.com.

Dragan Ristić, iz grupe Kal, kaže da je FRKA alternativni model kako bi se našao način da se ukaže na probleme Roma. FRKA zagovara ideju da je najbolji proizvod romske nacije muzika i kultura, kazao je.

"FRKA ne postoji samo zbog muzike, muzika postoji da bi promovisala romska prava i romske probleme, a ima ih koliko hoćete", naveo je.

Govoreći o strategiji o inkluziji Roma i Romkinja, koja je doneta 2016, kaže da ima pomaka, ali da slabo ide. Kako kaže Ristić, teba da se preseče krug "ja ne idem u školu zato što sam siromašan, a siromašan sam zato što ne idem u školu". Država Srbija se suočava s problemima, ali proces teče sporo, naveo je. Problema ima mnogo - od diskriminacije, nezaposlenosti, obrazovanja, zdravstvene zaštite - svi ti problemi moraju da se reše i to je ozbiljan proces, istakao je.

Svi procesi idu sporo i svi su na početku, rekao je Ristić. Najveći problem su oni koji su dužni da implementiraju akcione planove - a to su ministarstva, dodaje.

On je istakao da to nisu problemi samo Srbije, već i EU, koja na svojoj teritoriji ima 12 miliona Roma.

Govoreći o edukaciji, istakao je da ovde nije problem samo edukacija Roma, već i edukacija većine o diskriminaciji.

Tagovi: Festival , Romi

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Maja

Prosle godine festival je bio u Mixer housu..Ana Stanic je bila najbolji ucesnik..Naravno da idem i veceras

0 1

Moje Ime

Ana Stanić i Romi.

0 0

Nisam Robot

Ispravka....izmedju 12-15 miliona Roma (nezvanican izvestaj iz 2009 godine )....i to je jedan problem Roma Evrope , nezna se tacan broj Romskih gradjana .

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo