Muzej šabačkih Jevreja otvoren u sinagogi

Muzej šabačkih Jevreja otvoren u sinagogi Izvor: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Muzej šabačkih Jevreja i izložba "Bauhaus arhitekture Tel Aviva"otvoreni su u Šapcu, povodom obnove šabačke sinagoge.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je obnova sinagoge značajana za kulturu sećanja na stradaje Srba i Jevreja. Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević je rekao da je cilj ministarstva da afirmiše princip decentralizacije kulture, jer ona mora da prožima "svaki kutak" Srbije. 

Ministar je ocenio da je Šabac "vrlo vibrantna kulturna sredina", koja posvećuje pažnju kulturnom razvoju i zaštiti kulturnog nasleđa.

Vukosavljević je kazao da je Šabac grad u kojem je jevrejska zajednica ostavila dubok i značajan trag i da je postavka prilika da se poboljša kulturna saradnja Šapca i Izraela, ali i Srbije i Izraela.

Šabac je jedan od gradova koji je na konkursu "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za finansiranje projekta "EUreka! otkrili smo Šabac!" odnosno za rekonstrukciju stare sefardske sinagoge i osnivanje Muzeja šabačkih Jevreja.

Muzej šabačkih Jevreja nalazi se u obnovljenoj sinagogi, dok je izložba "Bauhaus arhitekture Tel Aviva" postavljena u šabačkoj biblioteci.Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

geto

svi su nezadovoljni radom ovog ministra,zbog nacionalizma, dvorske proslosti i prodaje nekretnina, uterivanja cirilice, losih kadrovskih poteza, suludih strategija, i jos ludjih ideja za jos 200 muzeja i kulturnih centara po svetu. valjda da pokazemo kolika smo imperija. za to vreme,prave vrednosti tavore negde u budzaku, neprepoznate od drzave,jer se kvalitet tesko uklapa u megalomaniju i bolesne ambicije. vukosavljevic je tipican primer prosecnog coveka koji cuti ,ne talasa i sprovodi svoju glupost u praksu. pad u zaborav ce mu se desiti kao i mnogima pre njega, a mi,koji smo kulturniji i daleko obrazovaniji od njega, moracemo da okrenemo glavu od oficijelne kulture i da se, ako nista drugo, na sav glas smejemo ogranicenosti i gluposti. dok ona otvara muzeje.

2 1

dim cigarete

Sparusen covek,sparusenog duha. U odlasku.

4 1

Goblin

Ovde očigledno, izložba nikog ne interesuje, ni Šabac ni Izrael, samo ministar?

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo