Trandafilova: Još nema optužnica protiv pripadnika OVK

U okviru prve posete Kosovu u svojstvu predsednice Specijalnog suda, Ekaterina Trandafilova se sastala sa kosovskim ministrom pravde i održala informativnu sesiju o Specijalnom sudu sa predstavnicima organizacija civilnog drustva.

Izvor: N1

Sastanak sa civilnim društvom bio je jedini sastanak predsednice Specijalnog suda Ekaterina Trandafilove otvoren za javnost tokom prvog dana njene posete.

Trandafilova je na ovom sastanku predstavila strukturu suda i govorila je o glavnim aktivnostima suda. Trandafilova je rekla da specijalni sud neće suditi OVK, već individualcima čija odgovornost bude utrvrđena.

"Specijalna veća su uspostavljena da bi se bavila navodima o teškim kršenjima ljudskih prava koja se odnose na zločine protiv čovečanstva i ratnih zločina, kako bi se obezbedila nezavisna i nepristrasna suđenja. Mandat suda je da krivično goni pojedince, a ne protiv organizacija ili etničkih grupa", rekla je Trandafilova.

Ona je rekla da će sud biti odvojen od politike i da je tvrdnja da je podizanje optužnica blizu, neistinita. 

"Želimo da se specijalna veća smatraju nepristrasnim i fer. Mi nećemo biti pod bilo kakvim uticajem, mešanja ili deo bilo koje političke agende. Pravosuđe ne ide sa politikom. Ima glasina da sam došla jer će biti optužnica. Sa najvećom iskrenosti vam kažem, neće biti optužnica. Trenutno smo i dalje na čekanju. Čekamo da tužilac završi svoje obaveze pošto je njegova kancelarija pokretačka snaga", rekla je ona.

Predsednica specijalnog suda će se tokom dvodnevne posete sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini. Za sada se još ne zna da li će Trandafilova imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Kosova.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ДР

Пазите, госпођо!Не притискајте много, јер су они јако осетљиви и увредљиви, а поред тога сваки притисак страшно утиче на њихову психу(доказано ономад у Паризу)!!!

7 1

Evita

OVK su bili "dobri teroristi".

11 1

Prorok

Nece ni biti

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo