Slučaj paljenja ambasada

Slučaj paljenja ambasada Izvor: AFP/STR

Kada su huligani u februaru 2008. godine na nekoliko sati uspeli da okupiraju centar Beograda, zapale i kamenuju nekoliko ambasada, a dobar deo prodavnica u centru grada temeljno opljačkaju (sve pod izgovorom zabrinutosti za državno pravni status Kosova i Metohije i ustavni poredak) koaliciona vlast DS-G17-DSS brojala je poslednje minute.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić (DSS) ležao je teško povređen u bolnici, njegova zamenica navodno je bila u Crnoj Gori, a ni skoro deset godina nakon opšte anarhije ne zna se ko je komandovao policijom, barem tog dana.

Organizatori mitinga "Kosovo je Srbija" kojim je Srbija trebalo da odgovori na tek proglašenu nezavisnost Kosova zapaljivim govorima potaknuli su patriotsku svest okupljenih huligana, koji su “nedajući” Kosovo, Srbiji natovarili na leđa novi problem u odnosima ne samo sa SAD, već i sa Nemačkom, dvema zemljama čije su ambasade najteže stradale.

Ono što slučaj čini zanimljivim jeste i činjenica da se on prelio na dve vlade - i onu u kojoj je dominirala DS, posebno u njenom pravosudnom resoru, i onu koju i dan danas vodi SNS.

Kako su dve vlade tretirale slučaj, kako je jedan miting postao jedna od većih prepreka u normalizaciji odnosa Srbije sa zapadom, ko je sve optužen, ko se osvetio Vojislavu Koštunici i kako je Ivica Dačić postao oružije osvete, pročitajte u ovonedeljnom izdanju Istinomer Amnezije.

Više o projektu možete pročitati ovde.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Petar Voždovac

Koliko se sećam pošto sam gledao te demonstracije, NIJE TAČNO da nije bilo Policije kada je paljena Američka ambasada. Bio sam malo dalje od razuzdane rulje, gde su bili i policajci, koji APSOLUTNO nisu reagovali. I svi smo gledali. Videlo se da su ih policajci pustili da „rade“ svoj posao ali su brinuli da rulja ne iskoristi priliku i napadne neke druge objekte. To se lepo videlo. Napad na ambasadu Nemačke nisam video jer sam otišao kući pošto je rulja bilo toliko raspuštena i nisam znao kako će sve to da se završi.

0 0

građanin ns.

Policija je dobila naredbu da se povuče. Posle toga je oranizovana rulja navalila

1 0

Pametan

Zanimljiv tajming ovog istrazivanja. Pametniji medju nama su kupili evre u ponedeljak, a sutra ce ih prodavati, dok se masa zaludjuje temama od pre 10 godina.

36 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo