Mladić osuđen na doživotni zatvor

Haški tribunal osudio je generala i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

Izvor: N1

 Sudsko veće utvrdilo je da je Mladić kriv po deset tačaka optužnice - za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Veće je konstatovalo da Mladić nije kriv za genocid u šest opština u BiH - Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor.

Tribunal je naveo da genocid nad Muslimanima u Srebrenici ne bi bio počinjen bez postupaka Mladića, koji je nameravao da Muslimane iz Srebrenici eliminiše genocidom, progonom, istrebljenjem i ubistvom. 

Tokom čitanja presude, navedeno je da su snage pod Mladićevom komandom odgovorne za progon žrtava na verskoj, rasnoj i političkoj osnovi.   Konstatovano je da su uslovi u srpskim logorima u BiH bili užasni, što je u više slučajeva dovelo do smrti, zatočenici su bili žrtve premlaćivanja, bili su prisiljavani na međusobno silovanje.  

Srpske snage u BiH su odgovorne za brojne slučajeve silovanja žena i devojčica.  

U Sarajevu su, neselektivnim gađanjem grada, ubijene stotine civila, dok su hiljade ranjene, a građani su živeli u stanju neprestane opasnosti, uz nestašicu hrane, vode i struje, rečeno je prilikom čitanja presude.  

Navedeno je da je Mladić 1995. naredio zarobljavanje pripadnika Unprofora i da ih VRS drži kao taoce na strateškim vojnim lokacijama, koji su bili potencijalni ciljevi vazdušnih napada NATO.

Iako je odbrana predložila da se za olakšavajuće okolnosti uzmu dobronamerno postupanje sa žrtvama, Mladićev karakter, smanjene mentalne sposobnosti, poodmaklo životno doba... Veće je zaključilo da su te okolnosti imale malu ili nikakvu težinu.

Tok izricanja presude možete pročitati u našem BLOGU UŽIVO.

Komentara 88

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Yeah

Ja ne verujem da je vecina u fazonu "sramota, jadan covek"!?!?!? Dal ste bre vi normalni? Mislite da su se civili i zarobljenici sami ubijali? Mislite to su "oni drugi" radili a nasi nikako, jel da? Dok god zivimo u tim zabludama ovde nece biti bolje...

23 10

sellenger

Pravda je zadovoljena ma koliko god se mi busali u grudi da Mladic nije kriv kad jeste kriv.Kriv je i to je Sud dokazao.Sta mislite da bi bio osudjen bez dokaza ma dajte to su price za malu decu.Mi mozemo i ove tzv patriJote da ga brane koliko god hoce Mladic je osudjen i to je to.Pitanje je da li bio osudjen da mu se sudilo kod nas.Pa nisam siguran. Mladic je kriv po 9 tacaka samo po 1 nije i to je to.Ovde ne sme da bude emocija,tj evropska pravda a posebno Medjunarodna pravda i medjunarodno sudstvo ne poznaje i ne priznaje emocije.Nase sudstvo nije doraslo ni Medjunarodnom niti evropskom sudstvu.

17 22

"Пут без алтернативе"

У Хагу, све је лаж! Истина је ово што каже Младић! Прочитајте шта пише група америчких истраживача у књизи "The Srebrenica massacre: Evidence, Context, Politics". Ту су разоткривене све лажи америчке и исламистичке пропаганде о догађајима у Сребреници 1992-1995. Говори се и о извештају који је специјални изасланик УН Ф. Корвин упутио Уједињеним Нацијама, а који НИКАДА није објављен! Да ли ће српски званичници и званично да реагују или ће и даље да ћуте, чак и на део који говори о "геноциду"?

24 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo