Borka Pavićević: Beograd se mora spasiti

Borka Pavićević: Beograd se mora spasiti Izvor: N1

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je rekla da očekuje osuđujuću presudu za Ratka Mladića, i da je vreme da nema onog "ali" - da treba da je, "ako možemo, saslušamo i odćutimo". Komentarišući predstojeće beogradske izbore, rekla je: "Ovaj grad se mora spasiti", dodajući da se sistemski urušava.

Pavićevićeva je, komentarišući izjavu Mladića za Večernje novosti "Nevin sam, dušu ne mogu da mi uzmu", navela da ne može da ulazi u subjektivni odnos Ratka Mladića, ali da su činjenice ono što je objektivno, da činjenice o genocidu i zločinu postoje.

Očekujem da presuda bude osuđujuća, jer je saznanje o svemu tome isuviše javno i poznato, rekla je i dodala da su konsekvence zločina i genocida velike. "Vreme je da nekako, ako možemo, da saslušamo i da to oćutimo", navela je.

Rekla je da bi bilo dobro da se ne govori ono "ali". "Dubok je problem što nismo uspeli, kao sredina, da ono što se dogodilo - zločin protiv čovečnosti i genocid - što nismo uspeli da doživimo kao tragediju", rekla je gostujući u Novom danu. Zbog konfrontacije sa istinom, nismo postali bolji, dodala je.

U sistemu smo vlasti koja je ratna vlast, i ta blasfemija koju imamo sada na vlasti - ljude koji su lepili "bulevar Ratka Mladića" - to je pitanje jednog nihilizma i posledice toga su velike, navela je.

Mi svi jako dobro znamo, svaki građanin ove zemlje zna, kako se imenuje, naziva, to što se dogodilo - e sad je pitanje kako ćete da izađete s tim, navela je.

Na pitanje o ulozi Haškog tribunala i da li je moguće, nakon presuda, da dođe do pomirenja, odgovorila je citirajući Žarka Puhovskog koji je, na jednoj konferenciji posle 5. oktobra rekao: "Nama prvo treba uznemirenje, pa pomirenje".

Niko (od država u sporu) nema čast da kao sistem, sudstvo - da sam procesuira te predmete, rekla je, osvrćući se na ulogu Haškog suda. Ne postoji kapacitet u društvima da donesu odluku da im je potrebna takva vrsta arbitraže, dodala je.

Podsetila je da su 10 NVO u Srbiji donele Deklaraciju o Srebrenici 2005. godine, ali da je ona odbijena.

Izvor: N1

O izborima i incidentima u Skupštini

Na pitanje kakva očekivanja ima od beogradskih izbora, rekla je: "Ovaj grad se mora spasiti".

Mora se spasiti od ovoga što se u njemu dešava, od sistematskog urušavanja, od jedne popločanosti - dokle će se praviti groblje od grada, dokle će se po tim ulicama popločavati tim ogromnim pločama, pitala je Pavićevića.

"Dužni smo, kao generacije, da predamo neke vrednosti drugima, istakla je. Ne možemo da dođemo do toga da kažemo - ma šta će nam onaj spomenik na Avali, hajde da napravimo hotel... Razaranje i preimenovanje i upotreba simbola, i rekonstrukcija istorije i zidanje spomenika - sve je to u funkciji jedne, impostacije jedne nove klase i jednog novog reprezenta", kazala je Borka pavićević.

Kaže da je za to da opozicija izađe zajedno na te izbore, i mišljenja je da PSG treba to da uradi.

Nije želela da komentariše ostavku Srđana Škora u PSG i razloge koje je za tu odluku naveo - "što na jedan neprimeren način pokretom upravlja supruga Saše Jankovića i da se odluke u pokretu donose na način koji nije demokratski".

Upitana o incidentu na administrativnom odboru, kada je lider Dveri Boško Obradović nasrnuo mišem za računar na poslanika SNS Aleksandra Martinovića, kaže da je logično što imamo takav skupštinski život.

Ceo naš skupštinski život se sastoji u tome da se nabraja šta je onaj drugi uradio, navela je.

Ako imate vlast koja je deo jedne ratne mašinerije, ako postoji taj obrt i to priznanje, da ljudi koji su izgovarali tekstove koje su izgovarali, i širili mržnju, a istovremeno se danas zalažu za mir, onda je normalno da unutar te magme imate ovakav skupštinski život, konstatuje gošća Novog dana.

"Da li će biti republičkih izbora ili ne, ne znam, kao što ne znam šta će biti sutra. Zato što je nestabilnost, uznemirenost, panika iz dana u dan, jedno vanredno stanje - i dovodi do toga da je sve moguće... Sve je moguće kad su odluke tako arbitražne, voluntaristične, na kraju i neustavne, i sve se to pominje u rešavanju čitave situacije mišljenjem i načinom jednog jedinog čoveka, predsednika Aleksandra Vučića... Biće urađeno ono što ide u korist produžetka jedne ove nihilistične, imoralistične autokratije i jedne vlasti koja ne brena ni pred čim, i nema ništa sveto", istakla je.

"Molim građane da znaju šta je sloboda medija"

Upitana da prokomentariše gašenje Vranjskih, pa i portala tog medija,kao i stanje u novinarstvu, Pavićević je rekla da vlada jedna vrsta odstupanja i straha. "Borba za slobodu medija je borba za demokratiju, za kritičko mišljenje, zdravu pamet, obrazovanje - kako bez toga", pitala je.

Borka Pavićević je konstatovala da je sloboda medija u našem društvu izblokirana.

Kontaminiran je obrazovni, školski teren, učenički teren, navela je. "Sloboda medija je nešto bez čega ne možemo da živimo".

Molim građane da znaju šta je sloboda medija, navela je. Da li mi uopšte znamo šta sve gubimo, kao što su izgubili Vranjanci sa Vranjskim, upitala je. "Da li znamo šta smo sve imali, šta smo izgubili... Šta je uništeno ratom, šta je napravila tranzicija?"

Komentara 59

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Prof. dr R O T

U martu, cete imati sansu, pa spasavajte!

4 0

ljubitelj burleski

@Dijana, A DA SE KOD VAS nisu poširoko POBRKALI,,LONČIĆI,, KADA SMETE U ISTI,DA STAVLJATE ,,JEDNOG,, PRODANOG,, PREDSEDNIKA,, GENERALE I,,EGZEKUCIJOM ,ODSTRANJENOG PREMIJERA DR ZORANA ĐINĐIĆA DA ,,NESMETA ,,OVAKVIM,,JUNACIMA,, KOJIMA,SPOMEN DIŽETEu ime,,celog,srBstva,,.

1 133

Emilija

Beograde, Beograde u bodljikave zice neka te ograde ?

18 111

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo