Imovina šefa vladajuće rumunske stranke zamrznuta

Imovina šefa vladajuće rumunske stranke zamrznuta Izvor: Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Rumunska Agencija za borbu protiv korupcije zamrzla je imovinu moćnom lideru vladajuće Socijaldemokratske partije Livijuu Dragnei, osumnjičenom za zloupotrebu fondova Evropske unije.

Dragneina imovina, vredna 27,4 miliona evra, zaplenjena je danas, kao i imovina četiri od osam osoba koje su pod istragom, saopštila je rumunska Agencija za borbu protiv korupcije.

Dragnea je osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe i za fasifikovanje dokumenata u cilju nezakonitog dobijanja fondova EU. On navodi da je ta istraga politički motivisana i da se sprovodi u vreme kada njegova partija nastoji da reformiše pravosudni sistem Rumunije.

Kritičari navode da socijaldemokrate žele da izmene pravosudni sistem kako bi zaštitile svog šefa od krivičnog gonjenja.

Istraga protiv Dragnee odnosi se na zloupotrebu sredstava iz perioda od 2001. do 2012. godine, kada je bio na čelu saveta okruga Teleorman, u južnoj Rumuniji. Pokrenuta je pošto je Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) saopštila da je 21 milion evra nelegalno isplaćen zvaničnicima za izgradnju puteva u Rumuniji.

Desetine demonstranata danas su vikale "Ostavka" kada je Dragnea stigao u Agenciju za borbu protiv korupcije, gde se zadržao oko pola sata. Kada je izlazio, bio je okružen policijom i svojim pristalicama, i nije davao komentare.

Dragnea, predsednik najveće rumunske stranke, ne može da bude premijer pošto je 2016. godine osudjen zbog nameštanja izbora.

Predsednik je donjeg doma rumunskog parlamenta, a sudi mu se i u odvojenom slučaju zloupotrebe službenog položaja.

Socijaldemokratska partija je u januaru pokušala da dekriminalizuje zloupotrebu položaja što je izazvalo najveće proteste u Rumuniji od pada socijalizma.

Tagovi: Rumunija , imovina

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Filke

I Rumuni su civilizovaniji od nas...

1 0

pera

Pa za nas je Rumunija pojam uredjene drzave.Kad ce kod nas ovako nesto da se desi?!? a bog zna da ima itekako dovoljno razloga za hapsenje,osudu,oduzimanje imovine i dugogodisnje zatvorske kazne...

2 0

Brigit**

Naucili su da se bore..posle Causeska svako je na proveri..narod ima energiju i jedinstveni u osudi..Cestitam Rumunima ...

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo