Mačak lutalica ima zvaničnu dužnost - glavni lovac na miševe

Mačak lutalica ima zvaničnu dužnost - glavni lovac na miševe Izvor: Reuters/Muhammad Hamed

U britanskoj ambasadi u Jordanu nekadašnji mačak lutalica postavljen je na novu dužnost - glavnog lovca na miševe ili 'šefa miševa', u skladu s tradicijom ministarstva spoljnih poslova koje angažuje ove životinje u borbi protiv sve veće populacije miševa u britanskim institucijama.

Borba protiv miševa dugogodišnji je problem institucija u Velikoj Britaniji, pa je parlament prije nekoliko godina zatražio dodatan angažman mačaka.

"Lorens od Abdouna" je deo imena dobio po četvrti Amana u kojemu se nalazi zgrada ambasade. Crno-beli pahuljasti mačak ima i Tviter nalog sa oko 2.500 pratilaca.

Nadređeni mu je mačak Palmerston koji se protiv miševa od aprila prošle godine bori u Ministarstvu spoljnih poslova u londonskoj Ulici kralja Čarlsa.

Poput Palmerstona, važnog člana u diplomatskoj službi njenog veličanstva koji u ulozi "šefa" pomaže kontrolorima za štetočine u suzbijanju miševa u zgradi parlamenta, i Lorens ima istu dužnost u zgradi ambasade u Amanu.

"Uz lov na miševe Lorencova je dužnost da putem Tvitera svetu pokaže drugu stranu Jordana, onu mirnu i bogatu, te da u posetu privuče što više britanskih turista.

mačak, jordan, tviter Izvor: Reuters/Muhammad Hamed

Naime, s dolaskom Lorensa, britanska javnost našu ambasadu u Jordanu vidi u drugom svetlu", rekla je zamenica ambasadora Lora Doban.

Treba podsetiti da je britanski premijer Dejvid Kameron u svoju rezidenciju 2011. uveo mačku po imenu Leri nakon što su dve televizijske ekipe snimile pacova kako nesmetano šeta pred poznatim crnim vratima u Dauning stritu.

Lerijev neslužbeni profil na Tviteru pratilo je 47.500 korisnika.

Mačke su u poznatoj londonskoj ulici prisutne još od 1920. godine. Neke su bile odlikovane titulom vladinog "lovca na miševe" i stavljene na državni platni spisak.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Cica maca je primer efikasnosti, spava po ceo dan hehehe.

10 1

Tako je

Volim mačke.

26 1

Slobodan

Imam ih tridest brojno stanje promenljivo ženke love u okolini macani samo se izlezavaju osim u februaru kad nastaje opsti metež.Malo finan.opterecenje ali i kad mi je najteže nasmeju me .Obzirom na godine mene i supruge ne osecamo se usamljeno.

28 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo