N1 uoči presude Mladiću u selu u kojem se skrivao

Reporter N1 Miodrag Sovilj posetio je Lazarevo, selo u Srbiji u kojem se skrivao Ratko Mladić.

Izvor: N1

Na tabli na ulazu u selo stoji da se ono zove Lazarevo, ali u samom mestu odomaćio se drugi naziv. Sve to od kako je u ovoj kući 2011. godine okončano bekstvo haškog optuženika Ratka Mladića.

Zvanična verzija kaže da ga je u njoj šest godina krio brat od strica, Branislav Mladić, koji je zbog toga osuđen na uslovnu kaznu, a preminuo je pretprošle godine.  

Sin Mladićevog jataka, Danko, i dalje živi u porodičnoj kući, međutim, pred kamere N1 nije hteo. Telefonom nam je rekao da je ova priča za njega gotova stvar.

U centru sela svuda se mogu videti grafiti podrške generalu optuženom za ratne zločine, prema kojima i glavna ulica nezvanično nosi njegovo ime.

Meštani veruju da je Mladić heroj

Meštani, mahom kolonisti iz Bosne i Hercegovine, gotovo listom veruju u narativ da je njihov bivši sugrađanin - heroj.  

"Žao mi je što nisam znala da je tu, verovatno bih više učinila, i mi svi. Može da dođe ko god hoće, niko ga ne bi oduzeo i odveo".

"Ja radim u školi i mogu vam reći da su deca, naprosto, slika našeg društva i mogu često da čujem nešto u vezi s tim. Ali to je politika i mi u školi ne smemo o tome da pričamo, tako da, ne znam šta da vam kažem".

U lokalnoj kafani prate se vesti. Čekajući presudu, meštani se prisećaju dana kad je glavna vest, kako oni tvrde, sedela s njima.  

"On se nije krio u Lazarevu. On je bio gospodin ovde, šetao je ulicama, i u kafanama, i u apotekama i prodavnicama. Nigde se on nije krio, laže čitav Zapad".

"To da li je hiljadu zarobljenika...hiljadu zarobljenih su pobili. Ali to ti je sve ona… osveta".

N1: Pa i to je ratni zločin?

"Jeste ratni zločin. Ali muslimanski ratni zločin".

"Haški tribunal je, što je rekao moj Šešelj, poslednja sudnica u svetu".  

Za ove ljude, priča o odgovornosti za ratne zločine tu se – završava.  

N1: Ako bude osuđen, hoće li to promeniti vaš stav o njemu?

"Ne! On je srpski general i ostaje uvek".

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DraganM

"To da li je hiljadu zarobljenika...hiljadu zarobljenih su pobili. Ali to ti je sve ona… osveta". N1: Pa i to je ratni zločin? "Jeste ratni zločin. Ali muslimanski ratni zločin"... Jeste, ali nismo mi krivi, mi smo samo pucali.... A mi stvarno imamo mudre ljude

3 2

Alan Ford

Bez Ratka bi bilo Srba u Krajini, on ih je digao na oružije i otišao, kad je bilo gusto nije im pomogao nego ih je izdao. Toliko o našem "heroju" ili bolje reći Hrvatskom heroju jer im je dao alibi da očiste Krajinu.

10 2

Alan Ford

A što si pobegao u Kaliforniju, kod mrskih nam Amerikanaca idi brate u Sibir kod braće nam rusa

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo