Konfuzija, oprečne izjave o Nacrtu zakona o zaštiti podataka

Konfuzija, oprečne izjave o Nacrtu zakona o zaštiti podataka Izvor: N1

Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) i Share Fondacija saopštili su da su zabrinuti zbog konfuzije koju su u javnosti izazvale oprečne izjave predstavnika Ministarstva pravde Srbije povodom predloga nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, zbog čega ih poziva da predstave rezultata rada i otvore javnu raspravu o nacrtu zakona.

Komitet pravnika podseća da je prošle nedelje javnost bila zbunjenja protivurečnim izjavama sa istog događaja, na kome je ministarka pravde Nela Kuborivć izjavila da je radna grupa ministarstva okončala rad na izradi nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, dok su ostali predstavnici ministarstva rekli da je u pitanju radna verzija i da će biti dodatnih korekcija.

Tim povodom reagovao je i poverenik za inforamcije od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je bio iznenađen izjavom ministarke jer, kako je naveo, nacrt zakona niko nije video i ne zna nikoga ko ga je video.

"Protivrečne izjave nadležnih o fazi izrade nacrta, netransparentnost u radu i nedovoljna komunikacija sa zainteresovanom javnošću, kao i tretiranje pitanja privatnosti građana i zaštite njihovih ličnih podataka iz perspektive interesa bezbednosnih službi, stvaraju atmosferu nepoverenja i zabrinutosti", ocenili su u Jukom i Share Fondacija.

Podsetili su da je zaštita ličnih podataka jedan od temeljnih propisa zaštite ljudskih i gradanskih prava u eri Velikih podataka, te da je privatnost građana u digitalnom okruženju izložena visokom riziku od zloupotreba u praktično svakoj oblasti života.

Kako su istakli, jasno definisane mogućnosti i ograničenja neophodni su i privatnom i javnom sektoru, kako bi obavljali svoje svakodnevne procese, a da pritom ne krše prava korisnika.

O urgentnosti usvajanja novog propisa dovoljno govori činjenica da je postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donet 2008. godine, kada su mnogi od savremenih rizika po privatnost bili tek u začetku.

Domaći zakonopisac je 2013. oformio radnu grupu pri Ministarstvu pravde koju su gotovo isključivo činili predstavnici tajnih službi i nadležnih ministarstava.

U Jukomu su naveli da je ta radna grupa, dve godine kasnije bez saradnje sa Poverenikom, organizacijama civilnog društva i privatnim sektorom, izradila i predstavila nacrt koji je i u Srbiji i u Briselu doživeo debakl.

Prema njihovim rečima, da je ista radna grupa, pojačana ekspertom Saveta Evrope, nastavila rad na novom nacrtu, javnost u Srbiji saznala je tek u julu 2017. godine iz izveštaja o sprovođenju akcionog plana za poglavlje 23 u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goblin

I nacrt zakona o zaštiti podataka je tajna, u skladu sa tajnošću podataka...😂😂😂

1 0

Ne Lipši Maragče Do Zelene Trave

To se u prostom narodu zove laž. A među debelo plaćenim ministrima je protivrečnost

3 0

Branko

Ma oni ne znaju ni sta imaju

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo