Istekao rok za izjašnjavanje Mugabea o ostavci

Istekao rok za izjašnjavanje Mugabea o ostavci Izvor: Reuters/Mike Hutchings

Rok za izjašnjavanje predsednika Zimbabvea o uslovima koje mu je postavila vladajuća partije Zanu-PF istekao je bez obraćanja javnosti, u jeku spekulacija o njegovom narednom potezu.

Robert Mugabe je juče smenjen sa mesta predsednika Zanu-PF i dat mu je rok da do danas u podne podnese ostavku na mesto šefa države. Stranka je najavila da će u suprotnom pokrenuti proceduru za impičment, odnosno smenu Mugabea sa mesta predsednika.

Agencije AP i AFP su navele da se Mugabe oglušio o poziv da podnese ostavku, medjutim CNN prenosi da je predsednik Zimbabvea pristao na uslove koje mu je postavila vladajuća partija Zanu-PF za odlazak sa mesta šefa države.

Mugabe je pristao na postavljene uslove za podnošenje ostavke i sačinjen je nacrt pisma o tome, piše CNN.

Vojska je u sredu preuzela kontrolu nad Zimbabveom nakon čega su usledili pregovori oko predaje vlasti.

Mugabe je juče u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao da ostaje na predsedničkoj funkciji uprkos pritiscima da podnese ostavku. Dodao je da će ostati na mestu šefa države bar do kongresa vladajuće stranke Zanu-PF u decembru.

Opoziciona stranka MDC-T bezuspešno je u prošlosti pokušala da pokrene opoziv, medjutim sada ima podršku i vladajuće stranke.

U Zimbabveu su u subotu održane masovne demonstrancije za smenu Mugabea.

Robert Mugabe koji je rodjen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobadjanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Izvor: Reuters

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ultimatum

Neverovatna ličnost. Pa bre povuci se čoče, malo ti skoro 40 godina vlasti.

2 0

Mister Berns

Moj dugar Mugabe im je lepo rekao da sacekaju jos 7 godina, da navrsi 100 leta, pa ce sam da ode s vlasti, a oni zapeli.

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo