Barnije: Britanske banke će izgubiti "pasoše" EU

Barnije: Britanske banke će izgubiti "pasoše" EU Izvor: Reuters/Laurent Dubrul

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da bi posle izlaska Velike Britanije iz EU britanske banke mogle da izgube svoje "pasoše EU", preneo je Blumberg.

"Pravna posledica Bregzita je da će pružaoci finansijskih usluga u Velikoj Britaniji izgubiti svoje pasoše EU", rekao je Barnije na konferenciji.

Pitanje statusa britanskih banaka je značajno za finansijski sektor Velike Britanije jer bi zadržavanjem postojećeg stanja London i dalje bio jedan od čvorišta svetskih finansija.

Pasoši EU znače da kompanija koja ima dozvolu za rad u jednoj zemlji Evropske ekonomske zajedince, koja pored 28 članica EU obuhvata Island, Lihtenštajn i Norvešku, može svoje usluge prodavati i drugim zemljama Zajednice.

Zadržavanje pasoša EU za britanske kompanije bi značilo da London mora da pristane na pravila EU, uključujući slobodu kretanja radnika, čemu se oštro protive pristalice Bregzita, zbog čega će to teško prihvatiti vlada Tereze Mej.

Barnije je rekao i da London treba da ponudi rešenje za granicu s Irskom, odnosno kako da ta granica i dalje bude otvorena pošto Velika Britanija izađe iz Unije.

"Neki u Velikoj Britaniji kažu da bi posebna pravila ugrozila integritet Velike Britanije, ali da Severna Irska ima specifična pravila u mnogim oblastima koja su drugačija", rekao je Barnije.

Evropski lideri bi na samitu u decembru trebalo da odluče da li je ostvaren dovoljan napredak u pregovorima sa Londonom da bi se prešlo na razgovore o budućoj trgovini.

Tagovi: Mišel Barnije , EU , Bregzit , banke

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

na tarabi svasta pise

EU gubi godisnje 9 mlrd, plus trziste od 10 mlrd, a britanske banke ce da prezive kao i pre EU.

0 0

boris

Ovo sa UK i EU podseća na onu mantru s početka devedesetih kako će Slovenija skapati od gladi bez žita iz Srbije.

9 7

Gordana

Englezi bi i da imaju seks , Ali uz kondom obavezno...

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo