Povređene životinje svoj dom našle u "Zoo kutku" kod Niša

Povređene životinje svoj dom našle u "Zoo kutku" kod Niša Izvor: ANADOLIJA/Sanja Janackovic

Povređene i napuštene životinje, bilo da su pronađene na staništima u prirodi ili zalutale u gradu, dobile su utočište u prihvatilištu “Zoo kutak” u selu Kamenica kod Niša. Tamo hranu, potrebne lekove, ali i ljubav desetak volontera dobija devedeset domaćih i divljih životinja, javila je agencija Anadolija.

Na seoskom imanju, gotovo u idili, žive koze, konji, psi, zečevi, ovce, ptice, lane, magarica, vepar i mangulica sa prasićima. Kapija ovog prihvatilišta svakodnevno je otvorena za posetioce koji žele da se druže sa životinjama i da od volontera saznaju šta je to namučilo njihove stanare.

Članovi udruženja "Zoo planet", koje vodi prihvatilište, svojom maskotom smatraju magaricu Maricu.

"Nju su kupili da naprave kobasice. Moj prijatelj je zatekao u kući nekih ljudi i primetio da ima veliki stomak. Rekao im je da je trudna i da zato ne smeju da je ubiju. Bukvalno je otkupio i doveo ovde", priča predsednik Udruženja "Zoo planet" Dušan Stojanović.

Zatim su svi u prihvatilištu čekali da se Marica, kako se to stručno kaže, oždrebi, ali se to nije dogodilo.

"Ispostavilo se da joj je lažna trudnoća spasila život. Tako je Marica postala naš zaštitni znak", kaže Dušan.

niš, zoo kutak, magarica Izvor: ANADOLIJA/Sanja Janackovic

Ovo je samo jedna od priča koje su, zahvaljujući "Zoo kutku", dobile srećan kraj. Glavnu ulogu u jednoj od njih ima i vepar Srećko.

"On je pronađen u ukradenom autu gde je bio zatvoren puna četiri dana. Kada su ga policija i vatrogasci našli, pozvali su nas da ga zbrinemo. Imao je krpelje i zapaljenje pluća, ali se oporavio. Zato je i dobio ime Srećko", priča Dušan.

U prihvatilištu je i treće lane po redu koje je bilo pronađeno u prirodi bez majke. I ono će, kada odraste i osamostali se, biti vraćeno u prirodu.

U Zoo kutku žive i razne vrste ptica. Nedavno je tamo doveden paun nakon što je desetak dana lutao kroz gradsko naselje. Peo se na krovove, kažu volonteri, tako da su strpljivo sačekali da se umori kako bi ga uhvatili, doveli i oporavili.

Neke ptice žive van kaveza potpuno slobodne, ali "Zoo kutak" ne žele da napuste.

"Ovog goluba nam je donela jedna žena nakon što ga je napala mačka i ostao bez jedne noge. Lečili smo ga, sada može da odleti, ali je ipak rešio da ostane kod nas. Lepo mu je", priča volonterka Kristina Stevanović.

paun, zoo kutak, niš Izvor: ANADOLIJA/Sanja Janackovic

Ona se Udruženju pridružila nakon što im je i sama donela iznemoglog zeca.

"Šetala sam sa drugom pored Nišave kada smo našli zeca sa strašnom infekcijom njuške. Preporučili su mi da dođem ovde. Kada sam ga donela, videla sam da je ovo mnogo više od običnog prihvatilišta i rešila da ostanem kao volonter", kaže Kristina.

Osim da kroz prihvatilište sa drugim „kolegama“ provede posetioce, njen zadatak je da organizuje volonterska zaduženja, a posla, kaže, uvek ima. Najviše angažovanja zahtevaju konji, sedam velikih i dva ponija. Oni su i najveća atrakcija za najmlađe posetioce koji ne propuštaju priliku da se oprobaju u jahanju.

Najteža obaveza volontera je da obezbede novac za hranu, lekove i prostirku za svih devedeset stanara. Mesečno im treba 360 bala sena, 560 kilograma hrane za konje, 365 kilograma hrane za ostale životinje i tona i po prostirke od peleta i krupne trine.

zoo kutak Izvor: ANADOLIJA/Sanja Janackovic

"Redovni mesečni troškovi su nam u proseku oko 2.800 evra, a u mesecima kada se nekim životinjama radi redovna preventivna zaštita i preko 3.000 evra", kažu u "Zoo planetu".

Zato posetioci prihvatilišta ostavljaju donacije, a da bi poziv za pomoć stigao što dalje volonteri organizuju različite akcije - za decu jahanje poni konjića Pakija i Strele u parkovima, a za odrasle ispijanje "kafe za zimnicu" u "pet-frendli" kafićima.

U Zoo planetu se nadaju da će za nekoliko godina moći da kupe svoje imanje umesto da, kao sada, plaćaju zakup. Žele da stvore dovoljno dobre uslove da mogu doživotno da zbrinu i divlje životinje koje, bez obzira na oporavak, ne bi same opstale u prirodi.

Sada je u Srbiji to moguće samo u prihvatnom centru za obolele i napuštene životinje na Paliću, pa je tamo iz "Zoo kutka" preseljeno desetak roda, sova i sokolova.

zoo kutak, niš Izvor: ANADOLIJA/Sanja Janackovic

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Roberto

Svaka cast za angazovanje! Nisam imao pojma da se ovako nesto nalazi u Nisu i bice mi cast da posetim u skorije vreme. Voleo bih da na neki nacin pomognem ako nista bar se i lepa rec daleko cuje!

0 0

marija

Neverovatno je sa koliko ljubavi i entuzijazma Dusan i volonteri Zoo Kutka brinu o zivotinjama. Ko god u Nisu nadje napustenu zivotinju, ima problem sa zmijama i slepim misevima, odmah zovu Dusana, koji volonterski dolazi na lice mesta i zbrinjava zivotinje. Potrebna im je finansijska pomoc da bi mogli da pomognu zivotinjama na pravi nacin.

20 0

Vladan

Bravo, najzad i u Nisu, mislio sam da se to nikada nece dogoditi.

27 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo