Gvineja Bisao priznala Kosovo na latinici, ne i na ćirilici

Gvineja Bisao priznala Kosovo na latinici, ne i na ćirilici Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slučaj Gvineje Bisao samo je poslednji u nizu primera da su podaci o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova različiti u Prištini i u Beogradu, ali je prvi put da odgovor na to pitanje zavisi od toga da li ga tražite na ćirilici ili na latinici.

Prema podacima objavljenim na sajtu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Gvineja Bisao je priznala Kosovo 14. januara 2011. godine i nalazi se na 74. mestu od ukupno 107 zemalja, ali samo ukoliko ste sajt otvorili na latinici.

Ako se na istoj veb-stranici opredelite za ćirilično pismo, otvoriće se spisak na kojem takođe ima 107 zemalja, ali nema Gvineje Bisao. Umesto te zapadnoafričke države broj popunjava, na pretposlednjem mestu, Singapur koga nema na spisku koji se otvara sa latiničnog sajta Kancelarije za KIM. 

Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, izjavio je u petak u Beogradu da on nije video nikakav dokument koji bi potvrdio da je ta zemlja priznala Kosovo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se ne zna da li je Gvineja Bisao priznala Kosovo, ali da je siguran da, čak i ako je prethodna vlast to možda učinila, sadašnja vlast ne stoji iza toga. 

U isto vreme, prištinski mediji objavili su faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova koju je potpisao tadašnji, sada pokojni predsednik države, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Komentara 60

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Гоца СЗ

У чему је проблем? И друге државе су мењале своје одлуке (рецимо Либија после убиства Гадафија и доласка Американаца или Суринам и Сао Томе и Принципе после преиспитивања претходне одлуке)! И Земан је најављивао ревизију одлуке Чешке Републике. Па шта? Обришеш их са једног списка и ставиш на други!

3 2

Стефан Зоран

А је л' су и Суринам, Мали, Нигерија, Сао Томе и Принципе (који су повукли или демантовали признање) и даље ма латиничном сајту као Гвинеја Бисао? Колико је још Гвинеја Бисао на том сајту? Шта је са Кирибатијем, Науруом, Донгом, Палауом, Вануатуом, Бангла Дешом... Да ли је истрага малдивског парламента о куповини признања за 2 милиона долара завршена? Шта је са оним урођеничким острвским државицама купљеним за неколико лап топова?

6 3

Borisav

Da li se uručivanje faksimila VERBALNE note smatra da je to bila pismena nota, ili je ona ostala verbalna nota?

26 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo