Server: Hitna reakcija Trampa da se sačuva mir na Balkanu

Server: Hitna reakcija Trampa da se sačuva mir na Balkanu Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst
(arhiva)

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, ocenio je ekspert za jugoistočnu Evropu Danijel Server.

U tekstu za najnovije izdanje časopisa Saveta za međunarodne odnose, Server je kao jedan od glavnih uzroka nestabilnosti na Balkanu naveo mešanje Rusije koja po njegovoj oceni ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dela Evrope.  

Kako prenosi Glas Amerike, Server nije isljučio izbijanje nasilja zbog ekstremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koje bi po njemu moglo da dovede do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovečnosti, pomeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.  

Server se zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprečavanje novog haosa na Balkanu, a pri tom nudi i tri opcije, od kojih je prva dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspešno, kako je rekao, sve do nedavno.  

"Sjedinjene Države su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone", naveo je Server.  

Server se osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica, istakavši da tu opciju lično odbacuje, kao ideju koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokratskih vrednosti SAD.  

Treća opcija za koju se založio Server, predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada, a kako je istakao u tekstu, Kongres i Bela kuća su obavešteni o svim njegovim preporukama.  

"Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije", precizirao je Server.  

Prema Serverovoj oceni, dve najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana su Republika Srpska i Makedonija.  

"Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spreči ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine", rekao je Server i dodao da je na Americi da to promeni.  

Server takođe predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da proceni uspeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rešavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.  

On je još ocenio da bi američki Kongres trebalo da ima energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.   "Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osećaj da Kongres stoji iza njih. Posle odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu", dodao je Server.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evita

Ovaj Server samo pali vatru....kao i uvek do sada.

13 14

Apache

U pravu je, kao I UVEK!

23 8

rudolf

Ima tu istine,najbolje bi bilo da nas prime kolektivno u EU i NATO?

18 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo