Tenzije u Briselu - Haradinaj tražio veću ulogu SAD

Evropska unija otkazala je zakazanu konferenciju za štampu s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koja je trebalo da bude održana posle sastanka sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Izvor: N1

  Portparolka EU nadležna za zapadni Balkan Maja Kocijančić rekla je da je razlog "agenda", dok pouzdani izvori Radija Slobodna Evropa navode da je razlog otkazivanja atmosfera sastanka, koja je od početka bila napeta.  

Sastanak je počeo čvrstim stitkom. Rastanak, po svoj prilici bez pozdrava. Naime, kako iz Brisela za N1 objašnjava novinarka Slobodne Evrope Đeračina Tuhina, Federika Mogerini je napustila sastanak sa Ramušem Haradinajem, nezadovoljna, jer je kosovski premijer insistirao da se u dijalog Beograda i Prištine uključe Sjedinjene Američke Države.  

"Naime saznaje se iz pouzdanih izvora sa ovog sastanka, da je cela atmosfera bila zategnuta već od početka i da je Federika Mogerini zbog rastućih tenzija čak i napustila susret, da se ne bi vratila zato što je primila k srcu ocene premijera Kosova Ramuša Haradinaja oko dijaloga, koji je, kako se saznaje, naveo da dijalog nije dao konkretne rezultate, ali i posle njegovog insistiranja da u procesu dijaloga bude jača uloga Sjedinjenih Američkih Država", navodi novinarka Slobodne Evrope Đeračina Tuhina.  

Posle sastanka Evropska unija i vlada Kosova su se oglasile, ali zajedničkim saopštenjem. Toliko opštim, da se eventualni neporazum ni iz jedne rečenice ne nazire.  

"Na sastanku je istankut značaj kontinuiranog angažovanja u dijalogu koji posreduje EU između Prištine i Beograda i sprovođenja svih postignutih sporazuma bez kašnjenja. Pozdravljeni su napreci u ovom pravcu i istaknuta je potreba da se svi sporazumi u dijalogu sprovode bez kašnjenja."  

Analitičari sa Kosova pojašnjavaju: zahtev Haradinaja da Amerika dobije veću ulogu u kosovskom dijalogu nije jedini razlog tenzija u Briselu.  

"Najverovatnije je došlo do dva nesporazuma. Prvi je stari zahtev Kosova da se Amerika uključi u pregovore, čime vlada Kosova misli da će biti sigurnija i zastupljenija i imati dodatni glas u Briselu. Međutim, druga tačka nesporazuma je po svemu sudeći utvrđivanje granice sa Crnom Gorom. Naime, da bi Kosovo pristalo na demarkaciju traži od Evropske unije javno obećanje da će do vizne libezalizacije za građane Kosova doći na proleće", smatra analitičar Astrit Gaši.  

Šta je od toga istina - ostaje nepoznanica, jer se ni Mogerini, ni Haradnaj nisu pojavili na najavljenoj konferenciji za novinare. Naime, ista je u poslednjem trenutku otkazana bez konkretnog obrazloženja.  

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Novica

Haradinaj bi trebaloda povede racuna ko koga predstavlja i gde je dosao.Ako hoce da koristi izjavu Hojta za nametanje uporista za svoje zahteve i licne politicke poene trebalo bi da je upoznat sa aktuelnom globalnom politikom. Sadaje to Kina i Amerika i uticaj naEU ce biti veoma brzo vidljiv.Rusija vec ima izuzetne odnose sa Kinom a Tramp mora da vodi racuna o predstavi distance prema Rusima.Ekonomija je cudo ali se bitno razlikuje od politicke scene.Do tada ,ako Srbija vodi mudru i strpljivu politiku profitirat ce a Haradinaju bi bilo bolje dvaput da razmisli o svojim politickim istupima.

0 2

Лицемерје

Реакција Могеринијеве (демонстративно напуштање састанка) само је представа за грађане Србије, да би се "правно обавезујући документ", споразум између две државе, приказао као велики Вучићев успех! Њен гест треба да покаже и да је однос ЕУ према Србији пријатељски!

8 7

Zofijago

Valjda su napokon shvatili sa kime imaju posla.....trazili ste, gledajte!!!!!

22 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo