Da li i kako menjati način izbora sudija i tužilaca?

Pitanje da li i kako kako treba menjati način izbora sudija i tužilaca u Ustavu našlo se na okruglom stolu ministarstva pravde o promenama najvišeg pravnog akta Srbije u oblasti pravosuđa.

Izvor: N1

  Organizatori navode da je cilj promena dodatna nezavisnost, ali su se tokom rasprave čule različite ocene o stepenu nezavisnosti koje je potrebno pravosuđu.

Da li sudije u Srbiji i dalje treba da bira parlament, ili su bolja rešenja drugih zemalja gde ih biraju neposredno građani, ili stučna strukovna tela poput pravosudnih saveta? Učesnici okruglog stola imali su različita mišljenja.

"Uloga ministra pravda predsednika skupštinskog odbora za pravosuđe ili nekih drugih funkcija ili predstavnika izvršne ili zakonodavne vlasti može biti poželjno ali kada se radi o nekim temama poput mreže sudova, budžeta, inf. tehnologija ili nekih drugih organizacionih pitanja. kada govorimo o izboru sudija mislim da se tu isključivo može i mora govoriti o stručnosti", smatra dekan pravnog fakultera Union Nebojša Šarkić.

"Parlament, izvinite, je predstavništvo građana te sudije sude tim istim građanima, rešavaju neke njihove sporove. Pa ne možete potpuno sada da izuzmete od građana apsolutno sudije i da budu neka posebna grupacija ili kasta i sada oni sami sebe tu biraju i tužioci. Nije u redu", kaže Vladimir Đukanović, poslanik SNS.

Pojedini učesnici debate međutim problem u pravosuđu vide u prevelikoj slobodi sudija.

"Mislim da je veći problem ne ta zavisnost suda prema politici, nego ova druga unutrašnja nezavisnost ili kako bih ja to nazvao sloboda sudije da prema nekom svom sudijskom uverenju presuđuje stvari", objašnjava dekan Pravnog fakultera u Prištini Vlada Mihajlović.

Predstavnici organizatora tokom rasprave osvrnuli su se i na to što su pojedine organizacije odlučile da ne učestvuju u debati.

"Civilno društvo nismo ja i moja četiri prijatelja. Civilno društvo predstavljaju stotine i hiljade organizacija koje na neki način pokušavaju da participitaju u demokratskom procesu", Čedomir Backović iz Ministarstva pravde.

Raspravu su krajem prošlog meseca napustili predstavnici strukovnih udruženja sudija, tužilaca i pojedinih nevladinih organizacija.

"Ukoliko je pisanje izmena Ustava nešto što je bezobalno, nešto što može trajati predugo, i gde mi ne znamo koje su sve teme o kojima će se rapravljati to zaista nije kvalitetna rasprava. Želimo da vidimo sam predlog izmena ustava i nakon toga se svi ovi koje smo pomenuli vraćamo na sto i dajemo svoje komentare na tekstove", kaže Milan Antonijević, iz Komitet pravnika za ljudska prava.

Promena Ustava u oblasti pravosuđa obaveza je Srbije u okviru pregovora sa Evropskom unijom o poglavlju 23 koje se odnosi na vladavinu prava, a koje je otvoreno sredinom prošle godine.
Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vita Godominac-pokret 6. oktobar

Mislim da je mnogoveci problem naseg pravosuda nedovoljna osposobljenost i konntinentalni model zakonodavstva od toga ko bira sudije i tuzioce mada ni ta komponenta nije za zanemarivanje.

5 72

Lakši put

Država može da se promeni na dva načina. Jedan je da odete odavde.

23 61

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo