Janković: Najdiskriminisanije žene i osobe sa invaliditetom

Janković: Najdiskriminisanije žene i osobe sa invaliditetom Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom Dana tolerancije, da su u Srbiji i dalje najdiskriminisanije žene i osobe sa invaliditetom.

"Najčešći primeri su slučajevi diskriminacije žena na tržištu rada i u vezi sa materinstvom, uglavnom nega deteta. Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno, dobija i niže plaćeno mesto", rekla je Janković za RTS.

Ona je kazala da u medijima često ima tekstova koji podstiču diskriminaciju žena i predrasude i dodala da žene manje učestvuju u organima uprave na lokalnom nivou. 

Kada je reč o osobama sa invaliditetom, ona je rekla da nailaze na različite vrste prepreka, i to ne samo arhitektonske. 

Pored žena i osoba sa invaliditetom, u 2016. godini među najdiskrimisanijima bili su stariji građani i to na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite i mladi na polju obrazovanja, kazala je poverenica. 

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mihailo Alić

"Najčešći primeri, ali najredje iznošeni u javnost zbog neslobode medija, su slučajevi diskriminacije muškaraca u vezi sa starateljstvom, tj. vršenjem roditeljskog prava nakon razvoda, i kontakata sa detetom koje kod njega u preko 90% slučajeva ne stanuje.", rekao je Alić za nezavisne medije Srbije. On je kazao da u medijima često ima tekstova koji podstiču diskriminaciju muškaraca i predrasude. Očeve diskrmišu sudovi i Centri za socijalni rad, i najčešće su prikazani kao nasilnici u porodici, što je nepravedno i preuveličano. Od očeva se očekuje da podjednako doprinose radom u kući i oko dece, a posle razvoda im se oduzimaju sva prava, a ostaju samo obaveze.

9 1

David Goldsternn

a '' lica lisena slobode'', sve ok tu ?

0 0

Stts

I šta je još novo? Nije pitanje ko je najdiskriminisaniji, nego šta se radi po tom pitanju. Možemo li da čujemo nešto na tu temu?

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo