Dodik: Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan u BiH

Dodik: Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan u BiH Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažnija zemlja za stabilnost regiona, a da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović objavio "opšti napad na srpske interese".

Nakon izjave Izetbegovića da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, Dodik je u emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije rekao da nije realno da BiH prizna nezavisnost, Kosova jer je za to potrebna saglasnost Republike Srpske.

Dodik je rekao da se "tačno vidi da Izetbegović priželjkuje prizanje Kosova", ocenivši da je njegova motivacija "verovatno frustracija".  

Predsednik RS je rekao da je Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsedništvu" i da nijedna njegova odluka nije validna bez ostala dva člana Predsedništva, dodavši da mora postojati "sveto trojstvo tri konstitutivna naroda".  

Dodik je rekao da je priznanje nezavisnosti Kosova ranije bilo na dnevnom redu, da Bošnjaci žele da priznaju Kosovo, ali da je za to potrebna saglasnost RS koju neće dobiti.  

"Za to je potrebna saglasnost Republike Srpske, a toga neće biti", rekao je Dodik.   Dodik je izjavio da je Izetbegović pokazao da je "srpski neprijatelj broj jedan u BiH", da je njegov cilj "što veća šteta za Srbe" i dodao da je bošnjački član Predsedništva BiH objavio opšti napad na srpske interese".

Predsednik Republike Srpske rekao je i da je BiH nemoguća država, dodajući da je to "prostor za treniranje stranaca".  

Najbolje je rastati se ako je brak neuspešan  

Dodik je rekao da su Srbi prihvatili Dejtonski sporazum, i nametnuta rešenja ali nikad nisu želeli da budu u toj državi koja opstaje, kako je naveo, zbog "intervencije međunarodnog faktora".  

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS, Dodik je rekao da RS ima sve elemente da funkcioniše kao država i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspešan".  

Predsedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je ranije danas na sednici poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanično poseti Beograd 6. i 7. decembra, saopšteno je iz Predsedništva BiH.  

Odluka o poseti tročlanog Predsedništva BiH Beogradu stiže dan nakon što je intervju Dojče veleu bošnjačkog člana Predsedništva, u kojem je govorio o priznanju Kosova, izazvala žustre reakcije u vrhu Srbije, ali i u političkim krugovima u RS.  

Izetbegović je prethodno u intervjuu za Dojče vele, upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, rekao: "Nadam se da".

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Junačina

A i ti si mi junačina. Prvo objasni odakle ti 800 hiljada evra za vilu na Dedinju, i šta će ti uopšte. Boli te briga, tamo ćeš zakuvati i pobeći. Idi brate u Rusiju, pa otuda ne priznavaj nikoga, pusti ovaj narod da živi.

7 1

Ana A

Nisi, valjda, mislio da ti je prijatelj? Kao i ti njemu.

9 1

Мира

То ви решавајте у оквиру ваше државе... Не мешајте више Србију у ваше унутрашње ствари

30 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo