Atmosfera u Skupštini još jedan u nizu izgovora za izbore

Da li će u narednih nekoliko meseci biti vanrednih parlamentarnih izbora - pitaju se ovih dana poslanici koji su u svojim klupama tek nešto duže od godinu dana. Kao jedan od razloga za njihovo održavanje pominje se "atmosfera u skupštini". Da li je sadašnje stanje zaista neodrživo, ili su po sredi - izgovori?

Izvor: N1

Predsednica Vlade Ana Brnabić u jednoj rečenici opisala je atmosferu u Skupštini Srbije - koja bi inače trebalo da ima i kontrolnu ulogu: "Dakle - ona svakako je sve osim konstruktivne”  

Dan kasnije, poslanik opozicije Đorđe Vukadinović pita šta je premijerka zapravo htela da kaže.

 "Ne samo što potpredsednici i članovi predsedništva SNS-a prizivaju i traže izbore nego to sada traži premijerka tek uspostavljenje i konstituisane Vlade koja jedva da je sastavila 100 dana. To samo govori o političkoj klimi i političkoj atmosferi u Srbiji gde doslovno sve zavisi od volje jednog čoveka”, ocenio je Vukadinović.  

Da zavisi isključivo od SNS-a priznaje i Đorđe Milićević iz SPS-a. Međutim, smatra da skupština funkcioniše. 

"Skupština Srbije obavlja posao za koji je preuzela odgovornost u najboljem interesu građana”, rekao je Milićević, a na pitanje N1 šta bi socijalisti rekli o izborima, kada bi ih većinski partner konsultovao, kaže: “Već sam vam rekao, mi se zalažemo za redovne izborne cikluse”.  

U vanredne ipak veruju poslanici opozicije - tvrde da je za atmosferu u parlamentu odgovorna vlast koja kalkuliše sa namernim objedinjavanjem izbora.  

"Izgovori, izgovori, izgovori”, kaže Branka Stamenković iz pokreta Dosta je bilo. “Veze nema sa stvarnim stanjem stvari. Njima treba neki izgovor da raspišu izbore. Zato što u Beogradu izbore gube."  

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatr ada je cilj da se napravi “opšta atmosfera apokaliplično katastrofične situacije i međunarodne zavere”. “Pa da se na osnovu toga dobiju beogradski izbori”, kaže on.  

Upravo takvu atmosferu stvara opozicija, odgovara Vladimir Orlić iz SNS-a. Samim tim, kako kaže, oprinise argumentima za izbore.  

"To je sigurno jedan od važnih argumenata i mislim da vam ne kažemo ništa novo ako primetim da je ovaj saziv po količini i tog agresivnog prostakluka i agresije - verbalne i fizičke - bitno drugačiji u odnosu na sazive pre njega”, rekao je Orlić.  

A kakav će biti sledeći i koliko je blizu, a koliko daleko - saznaćemo u subotu za kada je predsednik Vučić najavio konačnu odluku Srpske napredne stranke.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Delo

Orliću, pogledaj sve što si rekao u Skupštini, pa ćeš videti šta je prosto

11 0

neregistrovan čitalac

Srpska politika je čudo. Vlast ne može da postigne da nahvali vanserijske uspehe i procvat, pa u istoj rečenici udri u kuknjavu da mora na izbore. Zato što kao traži opozicija, koju ismevaju vazdan da nema ni članove, ni glasače, ni uticaj al' su glavni meka srca, pa im 'izlaze u susret'. Onda ide red potencijalnih državnih udara, najava ratova, teška vremena/teški izazovi/teški potezi, a sve u doba nikad veće stabilnosti. Zatim se neko doseti da treba proveriti rezultate vlade koji su inače vrhunski i nikome nije jasno čemu onda provera. Ko ume da objasni ovu šizofreniju, zaslužuje Nobela. Koliku promaju između ušiju treba da ima prosečni srpski glasač, pa da ne razume prostu paniku od gubitka fotelja a samim tim i gubitka svih mogućih tetki, 'trećih ljudi' za uplate donacija, svega što se može parazitski isisavati samo ako ostanu gde jesu. Izbora će biti pa 'ajde onda da izaberemo - ili oni, ili život.

98 140

Dojčilo

Orliću, prostakluk je imati izbore svake 2-ve (dve) godine a da pritome vladajuća koalicija ima komotnu većinu. Presaberite se vi u subotu i idite, idite pomoćićete narodu.

75 132

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo