Delegacija EU u BiH pozvala na smirivanje retorike

Delegacija EU u BiH pozvala na smirivanje retorike Izvor: N1

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je sve političke vlasti na nivou BiH i entiteta da se suzdrže od retorike podela, izazvanih izjavom bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i reakcijama zvaničnog Beograda na tu izjavu.

"Upoznati smo s navodima člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i reakcijama Srbije u vezi s tim. U međuvremenu su objavljena i pojašnjenja", izjavila je Srpskoj novinskoj agenciji (SRNA) portparolka Delegacije EU Jamila Milović Halilović.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je jasno da Predsedništvo BiH, kao kolektivni organ, vodi spoljnu politiku BiH na osnovu konsenzusa.

"Vreme je da se koncentrišemo na istinski rad na putu prema Evropskoj uniji, za koji je opredeljen celi region", navela je portparolka Delegacije EU.

Odluka o poseti tročlanog Predsedništva BiH Beogradu, do koje će doći 6. i 7. decembra, stiže dan nakon što je intervju bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića Dojče veleu, u kojem je govorio o priznanju Kosova, izazvao žustre reakcije u vrhu Srbije, ali i u političkim krugovima u RS.

Agencija Tanjug objavila je da je Izetbegović za Dojče vele rekao da će BiH priznati Kosovo, ali je iz Izetbegovićevog kabineta to kasnije demantovano.

 On je u tom intervjuu rekao da je za priznanje Kosova potreban konsenzus svih strana u BiH i da se tome protivi srpska strana, ali da smatra da je BiH već trebalo da prizna Kosovo.

To je izazvalo oštre reakcije vlasti u Beogradu, koje su zakazale sednicu Nacionalnog saveta za bezbednost.

Upitan šta će uraditi ako RS proglasi nezavisnost, Izetbegović je odgovorio da će "uraditi ono što će uraditi sve patriote ove zemlje - braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sprazumom".

On je kazao da teritorijalni integritet BiH brane Dejtonski sporazum, Ustav te zemlje, zemlje regije, uključuju i Srbiju, kao i EU, ali da je u odbrani teritorijalnog integriteta BiH spreman i na ratnu opciju.

Vladajuća kolalicija u RS (SNSD-DNS-SP) to je protumačila kao poziv na rat i pozvala srpske predstavnike u zajedničkim institucijama da se povuku iz Sarajeva, na šta su iz opozicionog Saveza za promene ocenili da bi to bio "kukavičluk", jer se vitalni nacionalni interesi Srba brane u zajedničkim institucijama BiH.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo