Suđenje žandarmima: Svedočenje "Strele 61" o događajima

Na suđenju osmorici žandarma, optuženih za prebijanje braće predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014, ulazi u završnu fazu. Danas je završen dokazni postupak i preostaju još završne reči.

Izvor: N1

Pošto je na prethodna dva pretresa završena analiza video snimaka sa mesta incidenta, danas su analizirani i audio zapisi. Preslušan je razgovor policajaca vođen preko tetra sistema tog 28. septembra 2014. godine, uoči i posle incidenta.

U komunikaciji u kojoj se pominje događaj na uglu Birčaninove i Svetozara Markovića policajac šifrovanog imena Strela 61 izveštava o onome što se dogodilo.

"Četiri lica, izgleda da je jedno vojno lice, nisu htela da se zaustave, a onda su krenuli na naše pripadnike". Odmah potom traži i da neko hitno dođe na lokaciju na kojoj se dogodio incident.

"Vojna lica nisu htela da stanu, pobegli su u zgradu, imaju oružje, ima povređenih".

Strela 61 ubrzo javlja i da je na lice mesta stigla još jedna osoba.  

 "Pojavio se neko sa legitimacijom, pokušava da izvuče ova lica. Nešto mi je sumnjivo".

Sumnje su izneli i advokati odbrane, ali u izveštaj sudskog veštaka. Zbog, kako su rekli, niza protivrečnosti koje su u njemu konstatovali, a koje se odnose na težinu povreda oštećenih i način nanošenja, tražili su novo veštačenje, ali je sud to odbio. Od predloga odbrane prihvaćena je samo pismena dokumentacija među kojom su, između ostalog, šema lanca komandovanja u žandarmeriji, uverenja o odlikovanjima i nagradama pojedinih optuženih žandarma, kao i uverenja o njihovom učešću u ratu 90-tih godina i ranjavanju nekih od njih.

Time je završen dokazni postupak u ovom predmetu, a već za dve nedelje, 28. novembra, počeće i iznošenje završnih reči, tužioca i advokata odbrane.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

BG

Braća su hteli da prođu. Policija nije htela da ih pusti. Normalan čovek se okrene i otiđe gunđajući u sebi. Huligani rade ono što su uradila braća udarili na organe reda uz povike znaš li ti ko sam ja. Uz to još imaju nelegalnu oružanu pratnju, za koju nije obaveštena policija koja je tada bila na delikatnom zadatku. Znate kako kaže ono Bora Todorović , Nemci noću prvo pucaju pa onda traže ausvajs. Kad kreneš na policiju nemoj da očekuješ prvo da te hapse nego pendrek pa sve ostalo. Znate li šta bi bilo u SAD bilo sa braćom i tom pratnjom?

142 2

Vojkan

Da li smatrate da policija moze da radi sta hoce? U sudskom sporu sam punih 5 godina. Neosnovano su me tukli i ostetili nogu i sada imam dozivotno ostecenje desne noge.invalidnost i nesposobnost do kraja zivota. Sud u Nisu je presudio da plate stetu 70000 din.koliko ce biti kaznjeni ti ljudi?

30 59

Dana M

Zandarmi su pravilno postupili.Oni nisu morali znati da su u pitanju bshata brsca bahatih nam glavesina.A sta je sa mrtvim zamdarmom nadjenim u Ladi nivi u kamenolomu u Resniku?

100 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo