Vukadinović: Kao na zvonce treba nekog da mrzimo ili volimo

Vukadinović: Kao na zvonce treba nekog da mrzimo ili volimo Izvor: N1

Reakcije na izjavu bosanskog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu su nepotrebne i bezrazložne i služe jedino za "potpaljivanje vatre i spinovanje", kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović. Dodaje da Izetbegović u intervjuu za Dojče vele nije rekao ništa novo, što bi moglo da isprovocira ovoliku reakciju na obe strane.

"Mislim da nema racionalnog razloga za dizanje ovolike prašine, ali da postoje politički motivi za to i na jednoj i na drugoj strani", izjavio je Vukadinović u Danu uživo.

On kaže da je gledao taj intervju i da u njemu Izetbegović nije rekao ništa što već nije rekao i ranije.

"Gledao sam taj intervju...Izetbegović je može se reći, jedna od najnepopularnijih ličnosti u srpskoj javnosti, ali on zaista nije rekao ništa što se već ne zna, to su bili standarde izjave, potpuno očekivane", rekao je Vukadinović.

Kaže da je sada izgovor da Tanjug nije dobro preneo izjavu Izetbegovića i da je "nekome u Beogradu trebalo da napravi takvu famu".

"Pa se odnosi sa BiH malo kvare, malo mire, to je ono što mi smeta i kao građaninu i kao poslaniku, da svi treba sada, kao što poslanici SNS reaguju na zvonce u Skupštini Srbije, da otpilike tako treba da reagujemo na pištaljku ili na zvonce kada nekog treba da mrzimo", rekao je Vukadinović, koji je poslanik grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.

Pa, kako je rekao, kada je procena da treba malo da se mrzimo, onda vidite izjave poput "nastavak zabijanja noža u leđa", "Alijin mali", a kada je procena da treba da se "grade mostovi", onda je "sve divno, šetamo po Skadarliji, igramo šah".

Vukadinović kaže da se sledeće godine očekuju izbori u BiH, a i u Srbiji, tako da i jednima i drugima odgovaraju ovakve reakcije da prikupe "patriotske poene".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, reagujući na izjavu Izetbegovića rekao da bi on "za 15 dana bio u Hagu" da je izjavio "da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna", i da ga boli ćutanje iz sveta ili priče da se smire sve strane.

Vukadinović je rekao da je, što se tiče reakcije iz sveta, Vučić u pravu, ali da je takođe tačno da se "on prvo ponaša kao piroman, koji posle kao vatrogasac pokušava da gasi vatru".

 "I potpuno je jasno šta Izetbegović misli o Kosovu i baš zbog toga me nervira kad se neko poigrava s tim. Ići na tu emociju je neodgovorno, a kada ulazite u Vladu Kosova u koaliciji sa Haradinajem? A sada ste kao zgroženi na izjave Izetbegovića", rekao je Vukadinović i podsetio da su Crna Gora, Makedonija i Turska priznale nezavisnost Kosova.

"A Erdogana smo u Srbiji dočekali kao najvećeg prijatelja...To su ti dvostruki standardi...Turska je prva priznala nezavisnost Kosova i lobira kod drugih da se prizna nezavisnost", kaže Vukadinović.

Dodaje da ima utisak da svi učestvujemo u nekoj vrsti eksperimenta, "da nas neko na zvonce tera da u jednom trenutku mrzimo nekog, a u drugom ga volimo".

"A to u nekom trenutku ispadne iz ruku i nastane, kako bi u Bosni rekli, belaj...Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina su vrlo važne teme da bi se na ovaj način zloupotrebljavale", rekao je Vukadinović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Tačno.

9 0

Opljačkani penzioner

Pa Vučić mrzi N1,Američku televiziju,a što ćemu Američki padobranci.

32 64

Ljiljana

Zvonce radilo danas i u Skupštini, al Maja zeznula stvar, pa lagali, lagali

51 68

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo