Opozicija: Preuveličana reakcija zvaničnika na Izetbegovića

Opozicija: Preuveličana reakcija zvaničnika na Izetbegovića Izvor: N1

Pojedini poslanici u Skupštini Srbije ocenili su da je reakcija zvaničnika u Srbiji na navode člana predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu i Metohiji predimenzionirana i čudna.

Za šeficu poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sandu Rašković Ivić predimenzionirana je ozbiljnost koja se pridaje izjavi Bakira Izetbegovića jer se zna da bez srpskog entiteta ne može da se donese nijedna spoljnopolitička odluka u BiH, pa tako i u vezi sa priznavanjem Kosova i Metohije.

Ona je napomenula i da je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao premijer "provodao" Bakira Izetbegovića kroz Knez Mihailovu tokom posete Beogradu kao jednog od svojih najvećih i najboljih prijatelja.

"Odigrali su partiju šaha, označen je kao jedan od najboljih partnera da bi se sada pretvorio u samog đavola i bio označen kao čovek koji zabija nož u u leđa. Znamo vrlo dobro, odnosno javnost zna kakvo je stanovište Bakira o tom pitanju bilo i ranije", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je reakcija zvaničnika u Srbiji na izjavu Izetbegovića čudnovata i da veruje da je u pitanju pokušaj da se na određeni način takvom nervoznom reakcijom upozore oni koji bi možda u okruženju imali ideju da izgrade bliže odnose sa Kosovom.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je želja Izetbegovića da BiH prizna Kosovo potpuno nebitna i da neće promeniti status Kosova, niti odnos Srbije prema tom problemu, niti odnos Prištine prema Beogradu.

"To je neostvarivo ako se s tim ne slože i druga dva člana Predsedništva. Tako da je njegova izjava da on misli da Kosovo treba da bude priznato kao nezavisna država njegova lična izjava koja sigurno ne doprinosi stvaranju mira u BiH. Sa druge strane, njegova želja za priznanje Kosova je potpuno nebitna za bilo šta što ima veze sa Kosovom, sa Srbijom ili sa Kosovom i Srbijom zajedno", naveo je on.

Živković je kazao da "dizanje galame i prašine" i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost predstavlja "još jednu operetsku predstavu Aleksandra Vučića kako bi se on ponovo pokazao kao spasilac Srbije".

"Vreme je da se vratimo u nešto što ima smisla. Ako je izjava Izetbegovića tako opasna, onda je trebalo da bude slična reakcija i kada je Erdogan bio gost u Beogradu, jer je Turska, da obavestim Vučića, priznala Kosovo, a BiH nije. A Turska jeste pa nisam čuo nijedan povišen ton, osim arlaukanja ministra inostranih poslova koji je pokušavao da nešto peva turskom predsedniku", kazao je Živković.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić negodovao je zbog navoda opozicionih poslanika, ističući da je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji za Srbiju od prvorazrednog značaja i da će reakcija države biti dobro izvagana.

On je kazao da opozicija uvek nađe temu preko koje će se obračunavati sa SNS-om, Aleksandrom Vučićem, Vladom Srbije i "sa svima koje ne mogu da podnesu jer su ozbiljniji od njih i odgovorniji".

"Pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji je od prvorazrednog značaja i Srbija je više puta pokazala da joj je iskreno stalo do mira i stabilnosti u regionu i da joj je zaista stalo da se odnosi razvijaju na dobrim zdravim osnovama i reakcije države biće izvagane i podeljene sa javnošću u Srbiji", rekao je Orlić.

Janković: Još jedna lažna kriza

"Ni po čemu nova, izjava Bakira Izetbegovića je iskorišćena kao povod za još jednu lažnu "krizu" koju će Aleksandar Vučić lažno rešavati, dok teme od značaja za život građana, gura pod medijsku blokadu", ocenio je danas lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Teme, kaže Janković, kao što su povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje, pad rejtinga SNS i slične, guraju se pod medijsku blokadu.

Kako je ocenio, vlast Srbije međunarodnoj zajednici šalje poruke "ne pitajte nas za krađu i korupciju, krađu izbora, gušenje vladavine prava, gašenje medija i rušenje institucija, vidite da ovde za čas može da bukne, a samo mi možemo to da sprečimo, (jer mi tu vatru i potpirujemo)".

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lol

A kad Čeda izjavi tako nešto sve je ok?

84 4

Ognjen

Igramo se " gluvih telefona " ?

8 42

Marko

Ne znam da li Vam je ko rekao, ali i kao opzicija treba da branite vitalne inerese Srbije! Jer Vam je plan da jedan dan vladate Srbijom!

126 33

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo