Izraelska kompanija koja proizvodi dronove pod istragom

Izraelska kompanija koja proizvodi dronove pod istragom Izvor: Reuters
Ilustracija

Izraelska policija otvorila je istragu izraelske kompanije koja proizvodi dronove zbog ugovora sa, kako je navedeno, "ključnim klijentom", javili su izraelski mediji nakon što je dozvoljeno da se to objavi.

Detalji istrage kojom je obuhvaćeno i izraelsko Ministarstvo odbrane i koja traje više nedelja su pod embargom.

Kompanija Izraelski aeronautički odbrambeni sistemi je najavila da će u potpunosti sarađivati s istražiteljima i učiniti svaki mogući napor da omogući da istraga bude brza i efikasna.

Vesti o istrazi policijske jedinice za borbu protiv prevare prethodila je odluka Ministarstva odbrane da zamrzne izvoznu dozvolu pomenutoj kompaniji za jednu zemlju.

Izraelski mediji su objavili da je ta zemlja Azerbejdžan.

Kada se to desilo, izraelski mediji su takođe objavili da je Ministarstvo pokrenulo istragu kompanije povodom žalbe da su njeni predstavnici prikazali "samoubilački" dron poznat i pod nazivom "kamikaza", a koji nosi eksploziv, u Azerbejdžanu i to tako što su nameravali da napadnu poziciju jermenske vojske u kojoj je bilo ljudi.

U žalbi je navedeno da su dva operatora dronova odbila da pogode jermensku poziciju, pa je visoki predstavnik kompanije na kraju preuzeo njihovu ulogu.

Dronovi su, kako je rečeno, promašili metu i nije bio štete, ali je jedan pao na oko 100 metara od jermenske pozicije.

Kompanija je oštro porekla da je izvela takvu misiju, tvrdeći da "nikada ne izvodi demonstracije na živim metama i da je to bila istina i u tom slučaju".

U to vreme kompanija je informisala finansijske zvaničnike da je Ministarstvo odbrane zamrznulo marketing i izvozne dozvole za njen "Orbiter 1k važnom klijentu u stranoj zemlji", ali nije pomenut naziv te zemlje.

Tagovi: Izrael , Dron

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo