Uspon i pad NIP-a

Uspon i pad NIP-a Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Nacionalni investicioni plan (NIP) kao idejno dete Mlađana Dinkića trebalo je da preporodi Srbiju i da joj u razvojnom smislu nadoknadi godine izgubljene pod režimom Slobodana Miloševića.

Ambiciozno zamišljen kao plan koji će na dinar državnih investicija doneti dinar privatnih investicija, NIP je ubrzo postao sredstvo za stranačka potkusurivanja, alat predizborne utakmice i džak iz kojeg je svako sa dovoljno političkih veza zahvatao koliko mu je i zašta trebalo.

Ovim fondom upravljali su Mlađan Dinkić, Dragan Đilas i na kraju Verica Kalanović, a jedan od ministara u koordinacionom telu koje je utvrdilo kriterijume za odabir najvažnijih investicija bio je i Velimir Ilić.

U ovom pregledu podesećamo vas na izveštaje o tome kako je trošen novac iz ovog fonda, kakvi su projekti finansirani i kako je NIP korišćen u stranačkim obračunima i "političkim sačekušama" sve dok 2011. godine nije nestao, kao da ga nikad nije ni bilo.

Zanimljivo je da je tema NIP-a i eventualne odgovornosti za promašaj koji je građane skupo koštao skoro da nije pominjana od gašenja plana, a da se o efektima i danas veoma malo zna.

Više o projektu istinomer amnezije možete pročitati ovde.

Komentara 23

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evo ga opet se rodio

Ovo je privi Vučićev čovek i šef njegovog kabneta. Nemoralna i prema narodu neiskrena grupacija preletača radikalske orjentacije zamajava narod već punih 5 godina...

5 0

DN

Neverovatno je da su dozvolili da Fondom upravljaju ; čovek koji je upao oružjem u NB -Srbije i drugi sa najcrnjom biografijom, to je što bi rekli braća Andersen dali su da "koza čuva kupus"! Sada je Dinkić "savetnik" a Đilas bi ponovo da bude gradonačelnik BG ! Nekada je av u Skupštini Srbije sadašnjim kompanjonima pretio bukagijama i prugastim odelima, mada bi svoj trojici pristajala ta odela...

30 3

NIKI

Dinkic i AV su jedno te isto .

31 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo