Uspon i pad NIP-a

Uspon i pad NIP-a Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Nacionalni investicioni plan (NIP) kao idejno dete Mlađana Dinkića trebalo je da preporodi Srbiju i da joj u razvojnom smislu nadoknadi godine izgubljene pod režimom Slobodana Miloševića.

Ambiciozno zamišljen kao plan koji će na dinar državnih investicija doneti dinar privatnih investicija, NIP je ubrzo postao sredstvo za stranačka potkusurivanja, alat predizborne utakmice i džak iz kojeg je svako sa dovoljno političkih veza zahvatao koliko mu je i zašta trebalo.

Ovim fondom upravljali su Mlađan Dinkić, Dragan Đilas i na kraju Verica Kalanović, a jedan od ministara u koordinacionom telu koje je utvrdilo kriterijume za odabir najvažnijih investicija bio je i Velimir Ilić.

U ovom pregledu podesećamo vas na izveštaje o tome kako je trošen novac iz ovog fonda, kakvi su projekti finansirani i kako je NIP korišćen u stranačkim obračunima i "političkim sačekušama" sve dok 2011. godine nije nestao, kao da ga nikad nije ni bilo.

Zanimljivo je da je tema NIP-a i eventualne odgovornosti za promašaj koji je građane skupo koštao skoro da nije pominjana od gašenja plana, a da se o efektima i danas veoma malo zna.

Više o projektu istinomer amnezije možete pročitati ovde.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

DN

Neverovatno je da su dozvolili da Fondom upravljaju ; čovek koji je upao oružjem u NB -Srbije i drugi sa najcrnjom biografijom, to je što bi rekli braća Andersen dali su da "koza čuva kupus"! Sada je Dinkić "savetnik" a Đilas bi ponovo da bude gradonačelnik BG ! Nekada je av u Skupštini Srbije sadašnjim kompanjonima pretio bukagijama i prugastim odelima, mada bi svoj trojici pristajala ta odela...

5 2

Triton

Najveći uništitelj srpske privrede i finansija, a savetuje i sadašnju vlast koja na sav glas viče da su za to krivi "žuti". Međutim, Dinkić nikada nije bio "žuti". Baš me interesuje koliko j sada "težak".

19 1

Dr

Zato narod ima samo jednu opciju na bilo kojim izborima => one koji nisu bili na vlasti nikada pa izvolte narode bez licnih partijskih potkusurivanja

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo