Sarajevo i Skoplje postali bratski gradovi

Sarajevo i Skoplje postali bratski gradovi Izvor: N1

Gradonačelnici Skoplja i Sarajeva potpisali su Sporazum o bratimljenju glavnih gradova Makedonije i BiH. Oba gradonačelnika bratimljenje gradova smatraju velikim i značajnim činom u poboljšanju saradnje i gradnje boljih odnosa u regionu.

Gradonačelnici Skoplja i Sarajeva Petre Šilegov i Abdulah Skaka danas su u Nacionalnoj galeriji Daut-pašinog hamama u Staroj skopskoj čaršiji potpisali Sporazum o bratimljenju glavnih gradova Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Poručili su da Skoplje i Sarajevo neguju mnogo zajedničkih vrednosti.

Šilegov je istakao da mu predstavlja čast i zadovoljstvo što je potpisao sporazum o bratimljenju Skoplja sa Sarajevom, izražavajući uverenje da će se saradnja dva grada nastaviti i produbiti u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Šilegov je naglasio i da je sporazum kruna jednogodišnjeg procesa koji su vodile administracije gradova, a da je ovih dana povodom proslave 13. novembra, Dana oslobođenja Skoplja, održana zvanična svečanost bratimljenja sa Sarajevom.

"Sarajevo je dvadeseti grad sa kojim se bratimi Skoplje i ima određene simbolike u toj brojci. On je poslednja prestonica bivše države sa kojom Skoplje potpisuje ovaj sporazum. Zahvaljujući ambasadoru BiH u Skoplju, koji je uključen u proces, osiguran je kvalitetan sastanka i potpisivanje sporazuma", rekao je Šilegov.

Smatra da Skaka i on kao gradonačelnici mogu ostvariti ozbiljnu saradnju, jer građane Skoplja i Sarajeva muče isti problemi, poput zagađenja u urbanim zonama, određene infrastrukture i slično.

Šilegov je izrazio nadu da će dobra saradnja gradova biti i motiv građanima Sarajeva da posete Skoplje. Napomenuo je da Skoplje ima najlepši bazar na Balkanu, koji je vrlo autentičan. 

Skaka se zahvalio Šilegovu na gostoprimstvu i rekao da je sporazum o bratimljenju dobar početak uspešne suradnje dva grada.

"Za grad Sarajevo ovo je veoma važan dan iz razloga što je ovo prvi glavni grad nakon raspada naše zajedničke države Jugoslavije s kojim se Sarajevo pobratimilo. Drago mi je što dva grada neguju multikulturalnost i multietničnost, po čemu su prepoznatljivi i verujem da ćemo tim putem nastaviti i u budućnosti, odnosno da ćemo zadržati taj kurs", istakao je Skaka, dodavši da je Gradsko veće Sarajeva u julu prošle godine donelo odluku da unapredi saradnju sa Skopljem.

Uz gradonačelnike, današnjem potpisivanju sporazuma o bratimljenju Skoplja i Sarajeva prisustvovale su i delegacija i savetnici u administracijama glavnih gradova Makedonije i BiH. 

Tagovi: skoplje , sarajevo

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Opet kao nekad.

1 0

Skurr

Oba su u top 10 najzagađenijih gradova u Evropi, pa možda zato..

20 4

Begeš

Mi smo bratski samo s onima koji su 3000 km daleko od nas.....pametnom dosta...

12 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo