Izetbegović: Tanjug plasirao lažnu vest i izvrće činjenice

Izetbegović: Tanjug plasirao lažnu vest i izvrće činjenice Izvor: DW

Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Dojče veleu novinska agencija Tanjug prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave, navodi se u saopštenju iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija, navodi se u saopštenju i dodaje da je uredništvo Tanjuga iz Kabineta člana Predsedništva BiH upozoreno da informacija koju su preneli "ne odgovara istini, u šta se lako uveriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan celokupnoj javnosti".

 Umesto da isprave očiglednu "lažnu vest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine", dodaje se.

Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogrešio, nego da iza svega stoji nečija namera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije i baci senka i kreira loša atmosfera uoči posete Predsedništva BiH Beogradu", zaključuje se u saopštenju.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Agencija Tanjug i većina beogradskih medija Izetbegovićev odgovor preneli su sa “Da".

Redakciji Tanjuga se, međutim, juče javio savetnik za informisanje u Izetbegovićevom kabinetu koji je s pravom ukazao da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da".

Jasno je, naime, da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši: "Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Tanjug je, međutim, naveo da odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju verno prenet, s obzirom na njegovu izjavu da je BiH i dosad trebalo da prizna Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je izjava Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

SDA: Dobro poznata haranga kao iz 90-tih

Stranka Bakira Izetbegovića, Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je, kako je saopšteno, "harangu koja je pokrenuta od dela srbijanskog establišmenta" nakon intervjua Bakira Izetbegovića agenciji Dojče vele.

"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasesti. Poručujemo svima, pa i srbijanskom vođstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari BiH. Predsednik Izetbegović u svom intervjuu nije izneo ništa što do sada nije rečeno. Iznio je stav BiH o nepostojanju konsenzusa o tom pitanju i svoj lični stav", navodi se u saopštenju SAD.

Dodaje se da "neće biti moguće graditi dobrosusedske odnose ukoliko srbijansko vodstvo kao uslov za to postavlja sleđenje njihovih stavova od strane zvaničnika BiH".

"Zar je normalno da BiH i Kosovo, u situaciji kada u BiH ne postoji konsenzus za odluku o priznavanju Kosova kao samostalne države, imaju više administrativnih barijera u međusobnom komuniciranju nego što to ima i sama Srbija? To je na štetu BiH i to treba javno da se kaže. Umesto toga pozivamo srbijansko vodstvo da se okrene rešavanju brojnih otvorenih pitanja između BiH i Srbije", navodi se u saopštenju SDA.

Tanjug: Izetbegović traži amnestiju za sopstveni faul

Agencija Tanjug saopštila je da se bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, sudeći - kako navode - prema saopštenju svog Kabineta, ne odriče "nade" da će Bosna i Hercegovina priznati "Republiku Kosovo", niti stava da je "BiH dosad trebalo to da uradi".

Dodaje se da Izetbegović ne demantuje današnjim saopštenjem ništa od onog što je rekao, a Tanjug preneo, pa ni svoj politički stav o nezavisnosti Kosova, već pokušava da negativan odjek svoje političke poruke preusmeri na Tanjug i na taj način obezbedi neku vrstu amnestije za sopstveni politički faul.  

U Tanjugu kažu da u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta nema ni reči o tome koja je to lažna vest, šta je to Tanjug netačno objavio, nigde demantija na ono što je Izetbegović rekao, pa ni čime je nastavio da "plasira nove neistine".

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ima

Ima jedna poslovice ,,jezik kosti nema,ali zato kosti lomi,, . Setite se kako su nasi Srbi na Kosovu prosli zbog lazi o utopljenim decacima.

1 0

Ana A

Ma, ne bi oni to.

1 0

Sofronije

A šta mu je na to AV "odbrusio" ?? Bu-ha-ha-ha...

3 46

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo