Proverite da li neko koristi vaš računar

Proverite da li neko koristi vaš računar Izvor: Pixabay

Ukoliko vam je nepoželjni gost kopao po laptopu ili mislite da vas supružnik ili kolega špijunira, to možete da proverite na jednostavan način.

Windows

U Windowsu 10 postoji opcija praćenja logovanja koja vam može prikazati pokušaje korišćenja vašeg uređaja, uključujući one neuspele. Nakon što opciju uključite, beležiće se korisničko ime i vreme logovanja. Za aktivaciju praćenja logovanja treba da koristite Local Group Policy Editor. Reč je o moćnom i korisnom alatu. Za njegovo otvaranje kliknite na Start i upišite 'gpedit.msc,' pa kliknite na program.

U Local Group Policy Editoru, u levom delu se spustite do Local Computer Policy > Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Audit Policy. U desnom delu dva puta kliknite na postavku 'Audit logon events'. U prozoru sa postavkama izaberite 'Success' ako želite da Windows zabeleži uspešne pokušaje logovanja. Ako izaberete 'Failure', Windows će pratiti propale pokušaje logovanja. Nakon što ste izabrali šta želite, zatvorite prozor Local Group Policy Editor.

Nakon što aktivirate praćenje logovanja, Windows će ih beležiti u Security log. Sve pokušaje logovanja na računar možete pratiti u Event Vieweru. Pritisnite Start, upišite 'event' i kliknite na 'Event Viewer'. U programu na levoj strani pronađite Windows Logs > Security.

Mac

Na Macu je moguće proveriti kada se vaš računar 'probudio' iz opcije sleep mode. Prvo otvorite Console pritiskom na Command i razmak ili klikom na ikonu Spotlight. Kada ukucate 'wake' i odskrolate na dno liste, moći ćete da pregledate sve nedavne događaje.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se vaš računar 'budi'. Moguće je pretražiti i korišćenjem komandne linije ako upišete: syslog Igrep i 'Wake reason'. Ovo, naravno, funkcioniše jedino ako spustite poklopac svog uređaja pre nego što izađete. Naravno, uvek je dobro zaštititi svoj uređaj lozinkom, tako da ga je nemoguće koristiti jednostavnim otvaranjem, piše tportal.

Tagovi: računar , Kompjuter , Windows

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljutko

Moj Mac nema poklopac koji kažete da spustim!

9 6

VeeS

@Mare: Na GNU/Linux-u imaš nekoliko načina da proveriš ko je trenutno logovan: 1. Komanda w 2. Komanda who 3. Komanda users 4. Komanda last

10 3

Samar

@Mare isto kao I za Mac.. jer je Mac, u sustini, Linux Steve Jobsu je bio potreban brzo OS, pa je on "ukrao" I patentirao Linux, jer je ovaj open source

15 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo