Tereza Mej poručila Rusiji: Znamo šta radite i nećete uspeti

Tereza Mej poručila Rusiji: Znamo šta radite i nećete uspeti Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je neprijateljsko delovanje Rusije i nabrojala mere koje je Velika Britanija preduzela da osigura svoju bezbednost, dodajući međutim da ne želi novi hladni rat.

"Znamo šta radite i nećete uspeti" rekla je Tereza Mej u poruci ruskim vođama.

Ona je govorila sinoć na večeri organizovanoj u londonskom Sitiju, istorijskom i finansijskom centru Londona, prema govoru koji je preneo njen kabinet.  

Premijerka je osudila "ilegalnu aneksiju Krima od strane Rusije" i podršku koju Rusija pruža pobunjenicima na istoku Ukrajine, brojna "kršenja vazdušnog prostora više evropskih zemalja" i kampanje "sajber špijunaže", "mešanje za vreme izbora", hakerski napadi na dansko ministarstvo odbrane i nemački Bundestag.  

"Rusija se trudi da od informacija napravi oružje, postavljajući medije kojima upravlja država da šire lažne informacije i montirane slike u cilju sejanja razdora na Zapadu i miniranja naših institucija. Velika Britanija će učiniti šta treba da se zaštiti i radiće sa svojim saveznicima da to isto urade", rekla je Tereza Mej.  

Među potrebnim merama ona je navela reformu NATO, da bi se bolje "obeshrabrili i suprotstavili neprijateljskoj aktivnosti Rusije", pojačanje vojne i ekonomske pomoći Velike Britanije Ukrajini, kao i "jačanje" britanske politike u oblasti sajber bezbednosti.

"Preduzimamo potrebne akcije da se suprotstavimo ruskim aktivnostima", rekla je ona ali i dodala da "ne žele" da se vrate "na hladan rat" niti da uđu "u stalnu konfrontaciju" sa Moskvom. Mej je izrazila nadu da će Rusija krenuti "drugačijim putem".  

Izvor: Reuters

Tagovi: Tereza mej , Rusija , Moskva , rusija

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ilijas

Rusi žele da zauzmu svoju poziciju u svetu, a to jedino mogu slabljenjem EU SAD... Prljavu igru igraju. Da li će im to uspeti? To će mo videti.

11 11

Gorki

Paranoja...

10 6

Nenad

Nasla krpa zakrpu. Nije navela nista sto zapad ne radi. Kad je americka NSA uhvacena da spijunira nemce pre koju godinu? I to Merkelovu? A da ne pominjem da u svojoj istoriji Britanija nije ratovala samo sa 22 zemlje sveta. Ne branim ruse ali ovo je samo jos licemerja.

27 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo