Mihajlović: Jedini van EU imamo indeks rodne ravnopravnosti

Mihajlović: Jedini van EU imamo indeks rodne ravnopravnosti Izvor: Fonet/Ministarstvo GSI

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović je izjavila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci i da je Srbija po tom kriterijuma sada na 40. mestu u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

"U posledenje četiri godine broj lokalnih samouprava u Srbiji koje su potpisale Evropsku povelju o rodnoj ravnopravosti povećan je sa četiri na 46", rekla je ona novinarima uoči konferencije "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost".  

Naglasila je da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti.  

"U nekim oblastima Srbija je što se tiče rodne ravnopravnosti na višem nivou od zemalja regiona i nekih zemalja EU", rekla je Mihajlović navodeći da su najbolji rezultati u oblasti zdravstva i obrazovanja, a najlošiju na tržištu rada.  

Izrazila je žaljenje što su žene u Srbiji najmanje za 30 odsto manje plaćene od muškaraca na istim poslovima.  

"Danas u Srbiji među više od 160 čelnika lokalnih samouprava ima samo 10 žene i to nije dobro", kazala je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.  

Dodala je da je zastupljenosti žena veća na nivou Republike, nego na lokalnom novou, pa će jedna od tema današnje konferencije biti šta treba da se uradi da bude više žena ne samo na važnim mestima u javnoj upravi, već i u javnim preduzećima i da se podstakne rad preduzetnica.  

Mihajlović je podsetila da se čeka usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti i da je svaka lokalna samouprava dužna da ima svoj plan rodne ravnopravnosti i bar jednu osobu koja će se raditi na podsticanju rodne ravnopravnosti i stvaranju uslova za jače uključivanje žene.  

"Srbija je prošle godne imala rodno odgovorno budžetiranje i nastavljeno s tim i u pripremama budžeta za narednu godinu. Sva ministarstva će morati da vode računa kada opredeljuju novac ko će biti krajni korisnik i u kojem procentu će biti zastupljene žene i muškarci. Taj sistem treba da primene i lokalne samouprave", kazala je predsednica Koordinacionog tela za rodu ravnopravnost.

Izvor: Tanjug

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

No1

Ostavka!!!

2 1

Blada

Pa jedini i nismo u EU :D

8 1

Isk

Vratite oteto i narodu je ok i bez ravnopravnosti

18 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo