"Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije"

"Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije" Izvor: N1

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je da izjava člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pokazuje da on ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

"Nije suština u tome da li on to može, nego u tome da posle višegodišnjeg ulaganja u odnose sa BiH čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi", kazao je Selaković za RTS.  

Selaković je kazao da je izjava Izetbegovića "sve samo ne neozbiljna" i dodao da je "najopasniji deo izjave to što on govori o nameri jednog od predstavnika naših suseda, a to je da ne poštuje teritorijalni integritet Srbije".  

"Bakir je rekao da izražava nadu da će Kosovo biti priznato od strane BiH i time je rekao šta on želi, oseća i šta misli o tom pitanju", ocenio je Selaković.  

Upitan o mogućnosti da međunarodna zajednica reaguje na tu izjavu, Selaković je kazao da "se nada da će međunarodna zajednica napokon nešto da uradi".  

"A da li će, iskreno, ne mislim. Boli izjava Izetbegovića, ali i licemerje međunarodne zajednice koja po starom običaju svedoči dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija", izjavio je Selaković.  

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da "bi svaka zemlja teritorijalni integritet branila ratom kao i da je spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se osamostali na referendumu od BiH", Selaković je ocenio da su takve izjave "veoma opasne i da treba dobro razmisliti o tome šta je Bakir Izetbegović rekao".

"S jedne strane on ne priznaje teriorijalni integritet Srbije, a sa druge strane za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH on poteže sva ratna sredstva", kazao je Selaković.  

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović juče je za "Dojče vele" rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

Popović: Izjava Izetbegovića neprijateljska

Predsednik Srpske narodne partije i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović osudio je izjavu bošnjačkog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu i ocenio da je ona neprijateljska.

On je rekao da Izetbegović izjavom da je što se njega tiče trebalo da bude priznata nezavisnost Kosova, ali da je za to u Bosni i Hercegovini potreban konsenzus, "najavljuje priznanje nezavisnosti Kosova".

Popović je upitao ko želi novo zaoštravanje odnosa i u čijem interesu Izetbegović daje takve izjave.

"Očito onim zapadnim državama koje ne skrivaju svoju nameru da dodatno vrše pritisak na Srbiju i da je ucenjuju po pitanju Kosova. Ne mogu se oteti utisku da je Bakir Izetbegović samo delić plana da slome nezavisnu i suverenu politiku Srbije", naveo je Popović.

On je dodao da se izjavom Izetbegovića potvrdjuje opravdanost inicijativa kojima je cilj zaštita Srba u regionu, a posebno donošenje Deklaracije o zaštiti srpske nacije.

Komentara 72

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mislim Svojom Glavom

A da li ga je poštovala Crna Gora ?

0 0

Licimeri

A vi postujete,u koaliciji sa Haradinajem..sram vas bilo

3 0

Нови Пазар

Све само фолирање АВ. Штеловање пред изборе

9 128

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo