Više od 530 poginulo i 8.000 povređeno u zemljotresu u Iranu

Više od 530 poginulo i 8.000 povređeno u zemljotresu u Iranu Izvor: Reuters/Ako Rasheed
Zemljotres koji je pogodio Iran u novembru 2017. (Arhiva)

Više od 530 ljudi je poginulo, a oko 8.000 je povređeno nakon snažnog zemljotresa, magnitude 7,3 stepena, koji je pogodio Iran u nedelju, objavili su državni mediji. Potres, doduše nešto slabiji i sa mnogo manje žrtava, pogodio je i Irak.

Rojters prenosi da su spasilački timovi i dalje na terenu u Iranu, pokušavajući da spasu ljude zarobljene u porušenim kućama. Vlasti strahuju da će broj mrtvih i dalje rasti.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih zemljotresa u Iranu u poslednjoj deceniji. Osetio se u 14 provincija te zemlje, ali najviše u Kermanšahu. Samo u okrugu Sarpol-e Zahab, koji se nalazi u toj provinciji, i udaljen je 15 km od granice, ima više od 300 žrtava. Radi se o oblasti u kojoj živi oko 85.000 ljudi.

Iranska državna televizija objavila je da je potres izazvao veliku štetu, naročito u ruralnim delovima pogođenih provincija, gde su kuće izgrađene od zemljanih cigala.

Zemljotres je izazvao i brojna klizišta, što je otežalo posao spasilačkim ekipama, prenosi državna televizija.

Na hiljade Iranaca noć je provelo na otvorenom. Danas je Dan žalosti u toj zemlji.

Zemljotres u Iraku bio je nešto slabiji, magnitude 6,5 stepeni. Zvaničnici su saopštili da je poginulo šest osoba, a 69 povređeno, dok kurdske vlasti dodaju da je u severnim kurdskim distriktima stradalo još sedam osoba, a da je povređeno 325, prenosi Rojters.

Potres se osetio i u Bagdadu.

Tagovi: zemljotres , Irak , Iran

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Strašno žao mi je

3 0

Sinisa

Teska tragedija.Ucestvujemo u bolu sa tim narodima

13 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo