Emisija štetnih gasova porašće ove godine za dva posto

Emisija štetnih gasova porašće ove godine za dva posto Izvor: REUTERS/Jason Lee/File Photo

Ispuštanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte porašće ove godine za dva posto i dosegnuti novi rekord, upozorili su naučnici.

Emisije tih gasova su od 2014. do 2016. godine stagnirale, ali će ove godine porasti uglavnom zbog Kine gde su poslednje dve godine padale, kažu stručnjaci.

Najnoviji podaci, predstavljeni u Bonu na međunarodnoj klimatskoj konferenciji, udarac su globalnom cilju smanjenja ispuštanja štetnih gasova kako bi se izbegle oluje, toplotni talasi i porast nivoa mora.

"Pokazalo se da vrednosti iz prošle godine nisu bile gornja granica", stoji u izveštaju grupe Global Carbon Project, koja broji 76 naučnika iz 15 zemalja.

Ispuštanje ugljen dioksida iz fosilnih goriva i industrije u 2017. za dva posto je veće nego u 2016. i na putu da dosegne rekordnih 37 milijardi tona, dodaju stručnjaci.

"Čini se da ispuštanje CO2 ponovno snažno raste...To je jako razočaravajuće", rekla je Korin le Ker, direktorka centra Tyndall na univerzitetu East Anglia u Londonu.

 U Bonu je u ponedeljak počela 23. svetska klimatska konferencija na kojoj će do 17. novembra učesnici iz više od 190 zemalja pokušati da nađu mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015.

Njime se 195 zemalja obavezalo da ograniči globalno zagrevanje na manje od dva stepena Celzijusa u poređenju s predindustrijskim razvojem.

Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a do sada ga je ratifikovalo više od 130 zemalja, među kojima je i Srbija.

Brojni naučnici predviđaju da zacrtani cilj neće biti ispunjen jer vlade nisu preduzele dovoljno, a UN je upozorio da se svet kreće prema scenariju u kojem će do 2100. temperatura porasti za tri stepena.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Kapitalizam će bukvalno uništiti svet, ovaj put fizički.

34 1

Opet Ja

Koliko štetnih gasova ode u atmosferu svakog dana paljenjem sekundarnih sirovina po obodima grada. Živim iza bloka 45 i svaki dan nas truju i pale gume, žice, dim gust, crn vije se do neba. Niko ništa ne preduzma.

14 0

CVRC

Sankcije za najveće zagađivače!? UN ćuti. Imena i prezimena sa biografijama i ličnim i finansijskim podacima odgovornih. Da narod zna kome da zakuca na vrata, kad već ne postoji svetska policija. Ali, UN je institucija pro forme koja ničemu ne služi...

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo