Gejts investira 50 miliona dolara na istraživanje Alchajmera

Gejts investira 50 miliona dolara na istraživanje Alchajmera Izvor: AFP/Tobias Schwarz

Američki milijarder Bil Gejts objavio je da je investirao 50 miliona dolara ličnog bogatstva za podršku alternativnim istraživanjima lečenja Alchajmerove bolesti.

"Treba da podržimo naučnike koji imaju različite ideje, manje opšte. Potrebno nam je mnogo ideja koje će nam dati bolje šanse da lečimo Alchajmer", napisao je osnivač Majkrosofta na svom blogu.

On je rekao da je u prvoj fazi investirao 50 miliona dolara u Fond za otkrića o demenciji (Dementia Discovery Fund), javno-privatno partnerstvo koje podržava mlade firme koje proučavaju nove mogućnosti lečenja te bolesti.

Gejts je rekao da su naučne inovacije pretvorile stara oboljenja sa fatalnim ishodom kao što je HIV u hronične bolesti koje se mogu kontrolisati lekovima i da je uveren da isto može da se uradi i sa Alchajmerovom bolešću.

Prema njegovoj oceni, troškovi za lečenje te bolesti predstavljaju jedno od najtežih opterećenja za zdravstvene sisteme razvijenih zemalja, i ukoliko ne bude napretka u lečenju te bolesti ti troškovi će nastaviti da opterećuju budžete u godinama i decenijama koje dolaze.

"To je užasna bolest koja uništava one koji je imaju i njihove bližnje", rekao je Gejts koji je naveo da su muškarci u njegovoj porodici bolovali od demencije.

Gejts je rekao da ovu investiciju pravi samostalno, a ne preko Gejts Fondacije. Fondacija Bil i Melinda Gejts finansira brojne projekte širom sveta, od istraživanja infektivnih bolesti kao što je sida, malarija ili polio do borbe protiv siromaštva.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 36 miliona ljudi na svetu pogođeno je demencijom, od kojih većina imaju Alchajmer. Taj broj će se udvostručiti do 2030, i utrostručiti do 2050. na 115,4 miliona ukoliko se narednih godina ne nađe nikakav efikasan tretman.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Pravda_1

Bolje ni u šta da ne finansira

1 7

Gđa

Bravo.

19 1

Aca

Traže besmrtnost, on i kolege po bogatstvu, ulažu ogromne pare u ispitivanje čovekove memorije i sve što ima veze sa tim već 20 god (više od 50milijardi$)

5 41

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo