Ko je odgovoran za nesreću na nezavršenom delu Koridora 11?

Deonica Koridora 11 Ub - Lajkovac ponovo je u fokusu javnosti po lošim vestima. U ataru sela Stublenica, na delu autoputa koji nije pušten u saobraćaj, u nedelju je jedan muškarac izgubio život, a dve osobe su teško povređene. Kako je moguće da se vozači uključuju na put koji nije u funkciji i ko je u tom slučaju odgovoran za bezbednost?

Izvor: N1

Još uvek za saobraćaj zatvorena, deonica Ub -Lajkovac već je odnela jedan život. Oko 4 ujutru tim delom autoputa prošao je "mercedes" nemačkih registarskih tablica, kada je na 12. kilometru udario u betonsku barijeru, koja je označavala da autoputa dalje nema.  

Da li je deonica koja nije u funkcijii bila jasno označena, da li je postojala fizička barijera na uključenju i ko je vodio računa o bezbednosti saobraća na tom delu Koridora 11 - N1 je upitao nadležne, Koridore i Puteve Srbije, ali je odgovor glasio:  

“Posebno skrećemo pažnju građanima da ne uništavaju, ne oštećuju i ne pomeraju postojeću saobraćajnu signalizaciju, ne uklanjaju barijere u zoni radova, ne otvaraju 'divlje' ulaze ili izlaze sa i na auto-puteve, ne seku živu i ograde na auto-putu, jer time direktno ugrožavaju živote svih učesnika u saobraćaju."

damir okanović Izvor: N1

Jesu li time "građani" postali odgovorni za uklanjanje barijera? U tom slučaju, na pomenutoj trasi jedino saobraćajni znak, prelepljen trakama ostaje kao signal vozačima da se put ne koristi. "To nije dovoljno", izričit je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.  

"Naš pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji ne dozvoljava da ukidate važnost saobraćajnog znaka time što ćete prelepljivati znak nekim trakicama, dakle, saobraćajni znak ili postoji ili ne postoji. Mora biti prekriven tako da ga vozači uopšte ne vide ili mora biti u punoj funkciji. Konkretno imamo problem što vozači koji nisu upoznati sa lokalnim prilikama, mogu biti dovedeni u zabludu da li je neka saobraćajnica puštena u saobraćaj ili ne”, upozorava Okanović.  

I kada se nesreća dogodi, u javnosti se otvori pitanje: Ko je odgovoran? Mediji prenose da će Više javno tužilaštvo u Valjevu utvrđivati sve okolnosti nesreće, a da će na deonicu izaći i građevinska i Inspekcija za bezbednost saobraćaja. 

milan vujanić n1.jpg Izvor: N1

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić objašnjava da je sve dok se put zvanično ne preda, onaj ko ga gradi odgovoran i za njegovo korišćenje.  

“Nije smeo da bude takav da može slučajno, neovlašćeno - bilo kako da neko uđe na taj put. Čovek koji vozi putem, ne očekuje da taj put nema kraj, mislim da naprosto padne u neku rupu”, kaže Vujanić.  

Ali u "Planumu" koji je bio izvođač radova podsećaju da su put odavno predali Koridorima i Putevima Srbije. Dok se odgovornost za jedan izbugljen život na neotvorenom putu prebacuje, u Ministarstvu građevinarastva ćute. Upit za izjavu, ostao je bez odgovora.

Komentara 43

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gan

a gde su nadležni,gde je kontrola puteva koja MORA da obilazi i prati puteve gde se tradi a ne da sad kada se desila hesreca svu krivicu prebacuju na druge.

8 0

RMN

G. Mrkonjć bi, s punim pravom sada mogao da kaže, kriva je ministarka Mihailović...

9 1

Fikus

Vucicu i sta sad,ko ce da ide u zatvor?

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo