Vanredni izbori zbog opozicije, stabilnosti, Ustava ili...?

Da li će građani početkom sledeće godine birati novu gradsku vlast, da li će birati i novu Vladu Srbije? Jedina enigma veća od te jeste pitanje - A zašto biste? Zato što traži opozicija - kako vlast uporno ponavlja ili zato što su Srbiji potrebne četiri godine potpunog mira i stabilnosti - kako precizira predsednik Vučić.

Izvor: N1

Premijerka danas saopštava još jedan mogući razlog - promenu Ustava.

Da li se svetla gase i za Vladu Ane Brnabić i broji li u ovom sastavu poslednje dane, iako je tek proslavila 100 dana rada. Naizgled paradoksalno, sama Vlada upravo će morati da obrazloži zašto da predsednik Vučić raspusti skupštinu - to piše u članu 109 Ustava Srbije. Baš Ustav, odnosno njegova promena, mogao bi biti jedan od razloga.

"Mi u okviru poglavlja 23 moramo da prođemo kroz promenu Ustava. Ta promena Ustava je nešto što bi trebalo da se završi u narednim godinama, svakako verovatno u 2018. i važno je da kada razgovaramo o promeni Ustava u Skupštini imamo stranke koje na najbolji mogući način oslikavaju volju građana", izjavila je Brnabić.

 Ili, rečima stranačkih funkcionera - političku scenu treba pročistiti. Tako bar pišu mediji i Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanovića targetiraju kao najglasnije zagovornike vanrednih izbora. Skupštinska atmosfera na ivici incidenta - tako bi mogla postati glavni razlog za izbore, navodno se govori u vrhu SNS-a.

Gde postoji stabilna većina - nema razloga za izbore - to je ono čemu ovaj profesor FPN-a uči studente. Sada, kaže, mogu da nauče šta je instrumentalizacija izbora. Ovoga puta, ocenjuje, vladajućoj stranci je važno da odgovornost za izbore pripiše delu parlamenta koji ne kontroliše.

"Oni imaju druge načine da raspišu izbore, može premijerka da podnese ostavku ili da Skupština izglasa nepoverenje Vladi, ali bi to bio gubitak političkih poena za vladajuću stranku, ali ovako je i sam čin raspisivanja izbora - deo izborne kampanje", kaže Đorđe Pavićević, profesor FPN-a.

Profesor Pavićević ocenjuje da će parlamentarni izbori beogradske teme baciti u drugi plan - što je, pretpostavlja, i cilj vlasti. Zašto, kada se vlast hvali rezulatima u Beogradu? Zato što građane prestonice, odgovara profesor, nije moguće tako lako medijski "obrađivati".

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DEMOS

Dobro, cak i mala deca bi ukapirala zasto se raspisuju vanredni izbori. U kampanji ima da lazu narod da zivi "bolje nego ikada", Beograd se nece ni spominjati i tako misle da ostanu na vlasti u Bgd, kroz mehanicko zaokruzivanje iste stranke i za drzavu i za grad. Vidim, bice Beogradjani ove zime po ulicama i pred Vladom.

7 106

Zloopamtilo

A šta ćemo ako aktuelna vlast u stvari želi sa vlasti kao ovi pre njih da bi neko drugi doneo odluke koje su definitivno došle na dnevni red ,odluke koje se tiču Kosova ,Republike Srpske .....,odluke koje će onog koji ih donese definitivno u svest ovog naroda urezati kao Brankovića modernog doba .Mislim da ne bi bilo fer oduzeti tu čast Vučiću i Dačiću

8 114

Ana A

Izbori su im poslednja prilika da dopune svoje prepune dzepove.

17 107

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo